Η αποτίμηση του ΚΚΕ

Κρίσιμος παράγοντας για τις μεγάλες απώλειες ποσοστών του ΚΚΕ, ήταν, σύμφωνα με τον Περισσό, η δυσκολία , στις συγκεκριμένες εκλογικές συνθήκες, να αναχαιτισθεί «το ρεύμα φόβου και κυρίως αυταπατών». Το ΚΚΕ έλαβε 4,50% στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 (8,48% στις εκλογές

του Μαΐου 2012), εκλέγοντας 12 βουλευτές (έναντι 26 των εκλογών του Μαΐου) καταγράφοντας χαμηλότερο ποσοστό ακόμα και από το 4,54% των εκλογών του 1993.
Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνεται έμφαση στις αντικειμενικές συνθήκες που οδήγησαν σε συμπίεση την εκλογική του δύναμη και κρίνεται σωστή τόσο τη στρατηγική του όσο και η πολιτική γραμμή της άρνησης συμμετοχής σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης. Ωστόσο, παράλληλα θέτει και το ζήτημα των αδυναμιών και των ελλείψεων (υποκειμενικός παράγοντας), που αν και δεν θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση της εκλογικής δύναμης, θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι μεγάλες απώλειές του είναι σε αναντιστοιχία με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του, μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις που προβλέπονται. Το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνεται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, συντελέσθηκε υπό την πίεση «του ρεύματος των αυταπατών και της λογικής του δήθεν μικρότερου κακού, του ανώδυνου και εύκολου δρόμου ότι είναι δυνατόν να σχηματισθεί μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, στο έδαφος της εξουσίας των μονοπωλίων και της ενσωμάτωσης στην ΕΕ, η οποία θα καταφέρει να βάλει φρένο στην επιδείνωση της θέσης του λαού» .
Επέδρασε ταυτόχρονα , σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΚΕ, και «το κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας για την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Το ΚΚΕ δίνει επίσης έμφαση ότι επιχειρήθηκε , με κάθε τρόπο, η αποδυνάμωσή του και σημειώνει ότι υπήρξαν συνθήκες «συστηματικής και ύπουλης επίθεσης των ιδεολογικοπολιτικών μηχανισμών του συστήματος ως και με την συστηματική χρησιμοποίηση του διαδικτύου».
Πάντως, η Κεντρική Επιτροπή καλεί τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς να συμβάλλουν στην μελέτη και αντιμετώπιση των γενικότερων αδυναμιών και ελλείψεων και υποκειμενικού χαρακτήρα που υπάρχουν όσο αφορά την δράση του ΚΚΕ στο κίνημα και στους τόπους δουλειάς, για την ανασύνταξη του κινήματος. Μάλιστα, τους ζητά να είναι έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν την πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση, όπως επισημαίνει, που θα ενταθεί σε βάρος του ΚΚΕ «με πρόσχημα το εκλογικό αποτέλεσμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμής του σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευθεί μόνο από τους υπαρκτούς αντικειμενικούς λόγους -«οπωσδήποτε επηρεάζεται αποφασιστικά από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης η οποία δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το κόμμα, αλλά και από τον γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων».
Γι αυτό καλεί σε ουσιαστική συζήτηση για να εξετάσει «τους γενικότερους υποκειμενικούς παράγοντες που μεσοπρόθεσμα επιδρο
Keywords
Τυχαία Θέματα