Η αναδιαπραγμάτευση άρχισε…

Του Δ. Γιαννακόπουλου
Όσοι απορούν γιατί το τελευταίο δεκαήμερο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επενδυτικοί οργανισμοί, κερδοσκόποι ενδεδυμένοι με τη λεοντή του νομπελίστα ή του «γκουρού», καθώς επίσης και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και έντυπα επιτίθενται κατά της Ελλάδας, προβλέποντας την έξοδο της χώρας από το ευρώ, θα βρουν την απάντηση στην εξής φράση: Ο Σαμαράς άρχισε την επαναδιαπραγμάτευση, απαίτησε την επιμήκυνση,

ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον συνολικό ανασχεδιασμό του δανειακού προγράμματος και αυτό δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές!
Για όσους δεν κατάλαβαν ή εννόησαν στρεβλά τον ρόλο της επίσκεψης του προέδρου της ΕΕ, Ζοζέ Μπαρόζο, στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη, αρκεί να διαβάσουν το συγκεκριμένο απόσπασμα της δήλωσής του: «Έχω έρθει εδώ ως φίλος της Ελλάδας και έχω κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και ότι μαζί η Ελλάδα και η Ευρώπη θα τα καταφέρουν». Μπορεί, λοιπόν, να δημοσιοποιούνται διεθνώς καταστροφικά σενάρια, όμως, η ουσία παραμένει αναλλοίωτη. Ο Σαμαράς, την Παρασκευή, έδωσε στους τροϊκανούς το περίγραμμα των άμεσων αλλαγών, τους άφησε να το εξετάσουν και, παράλληλα, αρχίζει να το εφαρμόζει, ώστε σε πολύ σύντομο διάστημα να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα.
Ήδη, οι πρώτες δραστικές περικοπές στα κονδύλια του πολιτικού συστήματος (κυβέρνηση, υπουργεία, Βουλή κ.λπ.) έγιναν και έπονται οι επόμενες που αφορούν στα λειτουργικά κόστη των υπηρεσιών και των οργανισμών. Από τις διεθνείς εξελίξεις (σ.σ. όπως θα διαβάσετε και στην Οικονομία) προκύπτει καθαρά ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά στην παρούσα συγκυρία καταβάλλεται προσπάθεια από ευρωπαϊκά και διεθνή παράκεντρα να τεθεί η χώρα πάλι στο στόχαστρο για να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από την καταρρέουσα Ισπανία που χρειάζεται τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ, ως πρώτο πακέτο διάσωσης, αλλά και την Ιταλία που ήδη ορισμένες περιφέρειές της (Σικελία) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της άμεσης χρεοκοπίας.
Ο «Economist»
Την ίδια ώρα, το βρετανικό περιοδικό «Economist» προσπαθεί να βάλει φωτιά στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα έχει «μόνο δύο βδομάδες για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να επαναφέρει σε τροχιά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Το περιοδικό εκφράζει τις αμφιβολίες του σχετικά με το εάν θα κατορθώσει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους επιθεωρητές της τρόικας για τη δυνατότητα επαναφοράς του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε τροχιά, στη γνωστή γραμμή κινδυνολογίας που έχει ακολουθήσει και σε άλλα δημοσιεύματά του. «Εάν τα νέα σχέδια της Αθήνας να δρομολογήσει περικοπές δαπανών ύψους 14,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία κριθούν μη ρεαλιστικά, η επόμενη δόση των 31,2 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευθεί» επισημαίνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης εξηγεί πως εάν τα σχέδια που καταρτίζει η ελληνική κυβέρνηση για εξοικονόμηση 14,5 δισ. ευρώ στο διάστημα των δύο επόμενων ετών κριθούν μη ρεαλιστικά, η καταβολή της επόμενης δόσης των 31,2 δισ. ευρώ του δανείου τής Ελλάδας θα καθυστερή
Keywords
Τυχαία Θέματα