Γραφείο προϋπολογισμού του κράτους: Η εκτίμηση του πλεονάσματος δεν θα επιτευχθεί

Αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιφέρει η τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προυπολογισμού του κράτους που παραδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής.
Η έκθεση που περιλαμβάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και τον έλεγχο των μακροοικονομικών εκτιμήσεων και προβλέψεων για το έτος 2013, αμφισβητεί το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του Αντώνη Σαμαρά για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,9 δισ. ευρώ το 2014, χαρακτηρίζοντας «αισιόδοξη»

την πρόβλεψη για βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Με βάση την έκθεση η εκτίμηση του πλεονάσματος δεν θα επιτευχθεί καθώς στηρίζεται στην φορολογία και είναι γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων έχει στερέψει. Επίσης, τονίζει ότι οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θεωρούμε όμως ότι δεν μπορεί να επέλθει ουσιαστική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία όσο αυτή εξακολουθεί να είναι παγιδευμένη σε ένα ξεπερασμένο παραγωγικό πρότυπο, όσο δεν έχουν εξασφαλιστεί ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για την μελλοντική πορεία και τις στρατηγικές επιλογές της και όσο, βέβαια, δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα», υπογραμμίζεται στην έκθεση κια προστίθεται:

«Οι εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις προϋποθέτουν την ικανοποίηση όλων αυτών των συνθηκών, ενώ οι εξαγωγές από μόνες τους δεν έχουν το κρίσιμο μέγεθος ώστε να βοηθήσουν με την αύξησή τους την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
ΑΚ

The post Γραφείο προϋπολογισμού του κράτους: Η εκτίμηση του πλεονάσματος δεν θα επιτευχθεί appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα