Γκάφα ολκής της Λευκωσίας απέναντι στη Μόσχα

Των Γιάννη Βασιλακόπουλου και Χάρη Αποστολόπουλου

Στο κόκκινο φαίνεται πως οδηγούνται οι ρωσοκυπριακές σχέσεις, μετά την γκάφα της Κυπρίων απέναντι στους Ρώσους. Ή του ύψους ή του βάθους φαίνεται πως πρέπει να είναι οι σχέσεις των δυο χωρών και δεν υπάρχει μέση λύση. Πριν από λίγο, τα ρωσικά ΜΜΕ, μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, πιθανότατα με εντολή – παρέμβαση των τροϊκανών και της Ε.Ε., δεν επέτρεψε σε ρωσικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στα

κυπριακά εδάφη, αν και αυτό έχρηζε βοηθείας και άμεσου ανεφοδιασμού.

Όπως μεταδίδει η φωνή της Ρωσίας, το ρωσικό Antonov An-24, είχε απογειωθεί από το Σουδάν και είχε για προορισμό τη Συρία, έχοντας προγραμματίσει ανεφοδιασμό στην πόλη της Λεμεσού. Το αεροσκάφος, πραγματοποίησε εν τέλει αναγκαστική προσγείωση στο Κάιρο, όπου και πραγματοποίησε ανεφοδιασμό, αφου οι αιγυπτιακές αρχές δεν ενήργησαν όπως οι αντίστοιχες της Κύπρου και επέτρεψαν την είσοδο και την προσγείωση του αεροσκάφους που διέτρεχε κίνδυνο, στα εδάφη τους.

Φήμες λένε, πως η Μόσχα ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την άρνηση των Κυπρίων, ιδιαίτερα εξαιτίας των, μέχρι πρότινος, εξαιρετικών σχέσεων που είχαν με τη Λευκωσία και φέρεται πως ετοιμάζουν διάβημα για την άρνηση αυτή. Η στάση που τήρησε η Μεγαλόνησος, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και απορίες για το τι μέλλει γενεσθαι. Η Κύπρος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να «μπει» στη μέση μιας τέτοιας γεωστρατηγικής σύγκρουσης συμφερόντων, ωστόσο η θέση της είναι ιδιαιτέρως «λεπτή» και η ισορροπία που πρέπει να κρατήσει ανάμεσα στα δυο «στρατόπεδα», θυμίζει ακροβάτη σε τεντωμένο σκοινί.

Keywords
Τυχαία Θέματα