Γερμανοί τραπεζίτες: «Σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει ΤΑΙΠΕΔ»

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει η πλευρά των Γερμανών τραπεζιτών για την πορεία των αποκρατικοποίησεων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Μάλιστα, προβλέπουν την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, «το οποίο σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει», όπως αναφέρουν ανοικτά.

Πάρα πολλά θα κριθούν άμεσα από την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, για την οποία ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στ. Σταυρίδης εμφανίζεται αισιόδοξος.

Ημερομηνία – κλειδί η 30η Ιουλίου όπου λήγει η προθεσμία για τα Λαχεία. Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων που διαθέτει ένα βαρύ πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες, αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο για το κατά πόσο μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να επιτύχει προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων.

Την ίδια ώρα όμως οι πληροφορίες αναφέρουν σύμφωνα με το newmoney, ότι το ξεκίνημα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αναμένεται να πάει πίσω χρονικά. Η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, που συμβάλλει σημαντικά στο καθορισμό της οριακής τιμής του ρεύματος, δεν βρίσκεται στα βραχυπρόθεσμα πλάνα της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μία ουσιαστική επιτυχία στις αποκρατικοποιήσεις, που απέχει παρασάγγας από την εκκαθάριση εν λειτουργία που φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε ΕΛΒΟ και ΕΑΣ.

Οι εξελίξεις στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων δεν αφορούν φυσικά μόνο τη λογιστική κάλυψη των 2 δισ. ευρώ που ήταν στον αρχικό στόχο του προγράμματος, αλλά τη δυναμική εισροής επενδυτικών κεφαλαίων που θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία και θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην παρούσα φάση φαίνεται να αναπτύσσεται μία έντονη κριτική στάση τόσο από πλευράς των διεθνών αναλυτών αλλά και των επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν μειώσει σημαντικά τις κινήσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο και έχει χάσει τη δυναμική των τελευταίων μηνών.

Για το λόγο αυτό οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς εάν τελικά η ιδιωτικοποίηση δεν τελεσφορήσει θα σημάνει μία τρανταχτή αποτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα