ΓΑΠ: Η ανισότητα δεν απειλεί μόνο τις εθνικές οικονομίες.

Η ανισότητα είναι το βαθύτερο πρόβλημα που ακόμη δεν έχουμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε και θέτει τη δημοκρατία σε κίνδυνο, αναφέρει σε άρθρο του στο CNBC ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τονίζει ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας.

Στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός

αναφέρεται στις «πολιτικές που προωθούνται για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την οικονομική κρίση του 2008 τονίζοντας πως έχουν αυξήσει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών και παραπέμπει σε έκθεση της Oxfam σύμφωνα με την οποία οι πλουσιότεροι 85 άνθρωποι έχουν συνολικό πλούτο που αντιστοιχεί σε όσα βγάζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Η κατάσταση αυτή είναι ηθικά, οικονομικά και πολιτικά μη βιώσιμη. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο πως υπολογίζεται η οικονομική πρόοδος και στο πως ορίζεται η “ανάκαμψη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου προειδοποιεί πως οι μακροχρόνιες συνέπειες από την ανισότητα είναι ευρύτερες και δεν απειλεί μόνο τις εθνικές οικονομίες. «Διακυβεύεται η ίδια η κοινωνική συνοχή, καθώς υποχωρεί το επίπεδο διαβίωσης και εξαφανίζονται τα θεμέλια για την κοινωνική κινητικότητα, όπως η οικουμενική παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλειας. Χωρίς ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν δίκαια, ούτε να εργαστούν δημιουργικά σε μια δυναμική, παγκόσμια οικονομία, ενώ πολλοί λίγοι θα κερδίσουν από την αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Τέλος στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει πως «οι πολίτες είναι αναμενόμενα αποξενωμένοι και απογοητευμένοι με την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας”. «Πολλοί αντιμετωπίζουν ως χρεοκοπημένη την ίδια τη δημοκρατία, απέχοντας από την πολιτική ζωή. Άλλοι στρέφονται προς εξτρεμιστικές ομάδες, τροφοδοτώντας την αυξανόμενη τοξική πόλωση της πολιτικής ζωής».

The post ΓΑΠ: Η ανισότητα δεν απειλεί μόνο τις εθνικές οικονομίες. appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα