Φθηνότερο παρά την υψηλή φορολογία το γιορτινό τραπέζι

Συγκεκριμένα στοιχεία για τη φθηνότερη χριστουγεννιάτικη αγορά παρουσίασε φέτος το Ινστιτούτο Εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ έναντι 158,93 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή των 7,37 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά

τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 26% σε σχέση με πέρυσι καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες.

Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεατικών τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και στην μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%).

Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (-34,78) αλλά και το μαρούλι (-15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%.

Στο ίδιο πτωτικό πλαίσιο κινούνται και οι τιμές των φρούτων, οι οποίες καταγράφουν μία μεσοσταθμική μείωση περίπου κατά 18% (πορτοκάλια, μήλα), ενώ όσον αφορά στα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες εμφανίζουν κάποιες μικρές ανοδικές και καθοδικές αυξομειώσεις.

Τέλος, τα ποτά και τα αναψυκτικά (προϊόντα Supermarket) συνεχίζουν τη σταθερή εδώ και μια τριετία ανοδική τους πορεία. Το πολύ σημαντικό είναι επίσης (κι εδώ πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση) ότι το τραπέζι θα είναι ακόμη φθηνότερο αν σήμερα και αύριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ οι καταναλωτές κατέβουν στις κεντρικές λαχαναγορές (Ρέντη κτλ ανά την Ελλάδα) και προμηθευθούν απευθείας τα οπωροκηπευτικά από αυτές αντί να πάνε σε σούπερ μάρκετ, μανάβικα και λαϊκές.

Οι κεντρικές αγορές έχουν ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του Σκορδά και του Σταμπουλίδη και οι καταναλωτές μπορούν προμηθευτούν οπωροκηπευτικά στη μισή και πλέον τιμή από τα ράφια και τους πάγκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα