Φθηνό τεστ για διάγνωση σοβαρών ασθενειών

Βρετανοί ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα φθηνό τεστ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει ιούς, όπως τον HIV του AIDS, ακόμη και όταν το ιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό, καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το νέο τεστ είναι πολύ

ευαίσθητο και πολύ πιο φθηνό σε σύγκριση με τα υπάρχοντα, δίνοντας υπόσχεση για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το τεστ βασίζεται στη χρήση νανοσωματιδίων χρυσού και δίνει γρήγορα αποτέλεσμα ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Το δείγμα γίνεται μπλε όταν το αποτέλεσμα είναι θετικό και κόκκινο όταν είναι αρνητικό. «Η προσέγγισή μας έχει περισσότερη ευαισθησία, δεν απαιτεί τη χρήση εξεζητημένων εργαλείων και μηχανημάτων και είναι δέκα φορές φθηνότερη σε σύγκριση με τις υπάρχουσες» δήλωσε η Δρ Μόλι Στίβενς που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
H εξέταση αφορά σε ανάλυση του ορού του αίματος για ύπαρξη ειδικών βιοδεικτών που συνδέονται με διαφορετικές ασθένειες. Για τον ιό HIV του ΑΙDS το τεστ αναζητά έναν βιοδείκτη του ΗΙV που ονομάζεται p24. Εάν ο p24 εντοπιστεί στον ορό του αίματος, ακόμη και σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις, κάνει τα χρυσά νανοσωματίδια να δημιουργούν συσσωματώσεις σε μη φυσιολογικά μοτίβα και το υγρό γίνεται μπλε. Όταν δεν ανιχνεύεται η ύπαρξη του p24, τότε τα χρυσά νανοσωματίδια διαχωρίζονται σε μικρές σφαίρες που δίνουν κόκκινο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη δρα Στίβενς, το τεστ είναι πιο ευαίσθητο από τα καλύτερα τεστ που εφαρμόζονται σήμερα για την ανίχνευση του HIV.
Το τεστ χρησιμοποιήθηκε και για τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη μέσω της ανίχνευσης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν μικροσκοπικά χρυσά αστέρια «φορτωμένα» με αντισώματα, τα οποία προσδένονταν στο PSA και δημιουργούσαν ένα ασημί περίβλημα, το οποίο μπορούσε να ανιχνευθεί κάτω από το μικροσκόπιο.


Γραφή μηνύματος στην… παλάμη
Μετά τα handsfree έρχεται και σύστημα γραφής στον… αέρα! Με στόχο να λύσει τα χέρια των χρηστών κινητών τηλεφώνων, ακόμα και κατά τη σύνταξη ενός γραπτού μηνύματος, ο μηχανικός υπολογιστών Ζιάκι Λιου επινόησε ένα «έξυπνο» γάντι γραφής.
Πρόκειται για το Gauntlet Keyboard, ένα γάντι-πληκτρολόγιο που επιτρέπει στον χρήστη να γράφει γραπτά μηνύματα εξ αποστάσεως, αγγίζοντας συγκεκριμένα σημεία της παλάμης και των δακτύλων του, που παραπέμπουν σε διαφορετικά γράμματα, σύμβολα και εντολές.
Το μυστικό κρύβεται σε ένα περίπλοκο δίκτυο λεπτών καλωδίων το οποίο μεταφέρει τις κινήσεις του χεριού σε μια μονάδα ελέγχου μεγέθους σπιρτόκουτου, όπου μεταφράζονται και μεταφέρονται στη συσκευή μέσω Bluetooth.
«Το Gauntlet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πληκτρολόγιο από απλούς χρήστες ή ακόμη από ασθενείς με αναπηρίες» υποστηρίζει ο εφευρέτης από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ειδικοί της δανέζικης εταιρείας The Eye Tribe ανέπτυξαν ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη να χειρίζεται τις ηλεκτρονικές τ

Keywords
Τυχαία Θέματα