«Φταίει και η Γερμανία για την κρίση του ευρώ»

Για την κρίση στο ευρώ δεν φταίει μόνο η Ελλάδα αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και η Γερμανία τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν του Ινστιτούτου Μακροοικονομικών Μελετών του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ», ενώ τονίζει ότι «όσοι έδειχναν με το δάχτυλο την Ελλάδα, όπως έκαναν συχνά τα ΜΜΕ και οι

πολιτικοί στην Γερμανία, λένε, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο τη μισή αλήθεια».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», τονίζει πως το ερώτημα για το ποια χώρα ευθύνεται περισσότερο από την άλλη είναι λανθασμένο, καθώς δεν πρέπει «ο ένας να στρέφεται εναντίον του άλλου, αλλά όλοι μαζί να δράσουμε για να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτυχημένη».

Ο Χάνς Μπέκλερ τόνισε πως «Είμαστε όλοι αλληλοεξαρτώμενοι. Οι ηγέτες που πηγαίνουν στις Βρυξέλλες με στόχο να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τη χώρα τους, βλάπτουν αυτό το πρότζεκτ», ενώ πρόσθεσε πως η κρίση του κοινού νομίσματος προκλήθηκε από τη διαφορά πληθωρισμού μεταξύ των κρατών-μελών «Οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται σε πληθωρισμό περίπου 2%, διαφορετικά πλήττουν το εμπόριο και το εξωτερικό ισοζύγιο. Αυτό ακριβώς συνέβη. Είχαμε για πολύ καιρό διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού και όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά μάλλον από την εισαγωγή του ευρώ. Η Ελλάδα είχε παραβιάσει τον στόχο και είχε δημιουργήσει ελλείμματα. Έτσι αυξήθηκε και το χρέος. Και η Γερμανία όμως δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες και κράτησε τον πληθωρισμό για πολύ καιρό χαμηλά, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα προβλήματα στην Ευρώπη»

Ενώ εξήγησε ότι η χώρα του πρέπει να αυξήσει τους μισθούς, προκειμένου να αυξηθεί κατόπιν και η εγχώρια ζήτηση και, συνεπώς, οι τιμές. «Μια αύξηση γύρω στο 3,5% θα ήταν χρήσιμη. Βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου».

Ο Γκούσταβ Χορν εκτιμά ότι δεν υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος για την κρίση και θεωρεί λάθος την πολιτική διάσωσης που εφαρμόζουν οι δανειστές, όπως η Γερμανία και η τρόικα. «Επέβαλαν στις χώρες με κρίση μέτρα λιτότητας και τις γονάτισαν. Η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα είναι κατά ένα τέταρτο χαμηλότερη από ότι πριν από την κρίση. Αυτό προκαλεί ανεργία», τονίζει και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε η ΕΚΤ να είχε αναλάβει από την αρχή τον έλεγχο της κατάστασης ώστε να μην χρειαστούν μέτρα λιτότητας. «Χρειαζόμαστε μια κεντρική τράπεζα η οποία να εγγυάται την ύπαρξη του ευρώ και να παρεμβαίνει στις περιπτώσεις αμφιβολίας», δηλώνει και αναφέρει χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι οποίες, αν και έχουν υψηλότερο χρέος, δεν αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα ανεργίας, καθώς παρεμβαίνουν οι κεντρικές τράπεζές τους. Συμφωνεί μάλιστα με την πολιτική που ακολουθεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και, αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εκφράζει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, δηλώνει ότι «ο άνθρωπος είναι πολύ λάθος».

The post «Φταίει και η Γερμανία για την κρίση του ευρώ» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα