Φοβούνται προβοκάτσια στο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα γίνει προσπάθεια να τους «φορτώσουν» εγκληματική οργάνωση.

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Κινήσεις αντιπερισπασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, που καλείται από τους δανειστές να φέρει νέα μέτρα με περικοπές μισθών και νέους φόρους, φοβούνται στην Κουμουνδούρου και καταγγέλλουν προβοκατόρικα σχέδια εναντίον της Αριστεράς και ειδικότερα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, αντιμετωπίζουν

με καχυποψία κάθε σχέδιο ή νομοθέτημα που φέρνουν στη Βουλή οι υπουργοί για το θέμα της Χρυσής Αυγής, ενώ οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επανέφεραν δυναμικά το θέμα των παρακολουθήσεων στελεχών της Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλήξει. Το σχέδιο, το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι το πώς θα εμπλακεί η Αριστερά σε θέματα βίας προκειμένου να στηριχτεί η θεωρία των δύο άκρων. Πιστεύουν ακόμη ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έθεσε σε εφαρμογή, όταν από την Ουάσιγκτον αναφέρθηκε στην «ακραία αντιπολίτευση που μιλάει για έξοδο από το ΝΑΤΟ, το ευρώ και την ΕΕ».
Αυτό ήταν και το καμπανάκι για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως έθεσαν σε εφαρμογή το δικό τους σχέδιο για το πώς θα αποτραπεί το ενδεχόμενο. Κατ’ αρχάς, κατέγραψαν όλες τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που έγιναν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη θεωρία των δύο άκρων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα -αξιολογώντας ταυτόχρονα πληροφορίες που είχαν συλλέξει- ότι η ΝΔ είναι διχασμένη σ’ αυτό το θέμα. Μόνο η στενή ομάδα του Αντ. Σαμαρά που βρίσκεται στο Μαξίμου υπερασπιζόταν με πάθος αυτή την άποψη. «Οσοι βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό και λίγο πιο… έξω μέχρι τη Βουλή, καθώς και κάποιοι νεόκοποι υπουργοί που ελπίζουν να ξαναδούν υπουργική καρέκλα, έχουν υιοθετήσει τη θεωρία των δύο άκρων», λέει κορυφαίος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στο «Π». «Ενα μεγάλο μέρος της παραδοσιακής και της φιλελεύθερης Δεξιάς διαφωνεί με αυτήν την τακτική», προσέθεταν.
Εφερναν ακόμα ως παράδειγμα τους Αβραμόπουλο, Παυλόπουλο, Αντώναρο και την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ επέμεναν, από τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής διαφωνούσε με τη θεωρία των δύο άκρων. «Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να συμφωνεί, όταν ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε κάνει πολλά ανοίγματα στην Αριστερά;» έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου.
Στην προσπάθεια καθιέρωσης της θεωρίας των δύο άκρων, θεωρούν ότι έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αντί να αντιπαρατεθεί σε αυτήν τη λογική με τη συμπεριφορά του την ενισχύει.

Μυστικές υπηρεσίες

Αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια τέτοια ιστορία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για την κυβέρνηση θα ήταν η παρακολούθηση των τηλεφώνων τους από τις μυστικές υπηρεσίες. Την τακτική αυτή ακολούθησαν και στο θέμα της Χρυσής Αυγής, όταν αρχικά διέρρευσε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τηλέφωνα βουλευτών του κόμματος Μιχαλολιάκου για εθνικούς λόγους. «Κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι για τους ιδίους λόγους δεν παρακολουθούνται και τα δικά μας τηλέφωνα», λένε στελέχη της Κουμουνδούρου. «Η θεωρία των δύο άκρων αυτήν τη λογική έχει άλλωστε. Και επειδή εμάς δεν μπορεί να μας εμπλέξει με εγκληματικές ή παράνομες πράξεις, θα προσπαθήσει να ποινικοποιήσει κινηματικές ενέργειες, δίπλα στις οποίες στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεταν.
Εδιναν, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία στην καταγγελία Καρατζαφέρη, ο οποίος αποκάλυψε σχέδιο παρακολούθησης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τον εμπλέξουν στην υπόθεση των Σκουριών. «Ο γνωστός πολιτικός λαγός Καρατζαφέρης», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «έθεσε το θέμα των Σκουριών και μετά από αυτόν ακολούθησαν και άλλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα σε όλες τις δημόσιες αντιπαραθέσεις τα στελέχη της ΝΔ ρωτούν τους παρευρισκόμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν καταδικάζουν τη βία στις Σκουριές».
Αναφέρουν, μάλιστα, ότι τις ημέρες των γεγονότων με τη Χρυσή Αυγή, 23 κάτοικοι της Ιερισσού και τέσσερις Θεσσαλονικείς έλαβαν κλήσεις για να εμφανιστούν ενώπιον της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης», ενώ παραμένουν προφυλακισμένοι δυο κάτοικοι που κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον του εργοστασίου «Ελληνικός Χρυσός».

«Διαρροές»

Μέτα, λοιπόν, από αυτά τα γεγονότα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν στο ότι κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι τα τηλέφωνά τους δεν παρακολουθούνται. Σημείωναν ότι τους έχει κάνει εντύπωση πως πολλές φορές θέματα, που συζητούνται ανάμεσα σε λίγους και έμπιστους, δημοσιοποιούνται χωρίς να τα έχει γνωστοποιήσει κάποιος από τους παρευρισκόμενους.
Γνωρίζοντας, δε, ότι μία τέτοια παρακολούθηση θα μπορούσε πολύ δύσκολα να γίνει με επίσημη υπουργική εντολή, θεώρησαν σκόπιμο στην ανακοίνωση του κόμματος να αναφέρουν ότι ελπίζουν πως δεν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ ή άλλο δημόσιο φορέα. Η επισήμανση έγινε γιατί δεν αποκλείουν κομμάτι των μυστικών υπηρεσιών, που θεωρητικά δεν θα έχει σχέση με την ΕΥΠ και άρα ο υπουργός δεν γνωρίζει τίποτα, να τους παρακολουθεί, προσφέροντας υπηρεσίες στην κυβέρνηση.
Για να γίνουν πράξη όμως όλα αυτά, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, χρειάζεται και ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης, το οποίο είναι πρόθυμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Θεωρούν, μάλιστα, ότι μέσα από το θέμα των Σκουριών δεν αποκλείεται να περάσει μια νομοθεσία που θα στοχοποιεί τα κινήματα της Αριστεράς. Γι’ αυτό στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε, ζητώντας τα όποια νομοθετήματα «περάσουν» να «φωτογραφίζουν» τη Χρυσή Αυγή, καθώς φοβούνται ότι μελλοντικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και εις βάρος άλλων κομμάτων.

Πολιτικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Φοβούνται προβοκάτσια στο ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα