Φορολογικό: Πού συμφώνησαν – ποια αγκάθια μένουν

Η νέα μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οδήγησε σε συμφωνία επί του μεγαλύτερου μέρους των παρεμβάσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο, έπειτα μάλιστα και από τις αλλαγές που επήλθαν επί των ρυθμίσεων για τα πολυτεκνικά επιδόματα,

το τέλος του επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παρεμβάσεις που βρίσκουν σύμφωνους τους εταίρους:

Μετά και τη συνάντηση της Παρασκευής, προκύπτουν οι εξής αλλαγές στο φορολογικό :

-Αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος από τα 450 στα 500 ευρώ για κάθε παιδί μετά τα τρία.

-Εξαίρεση μισθωτών με μπλοκ παροχής υπηρεσιών (με εξαρτημένη εργασία) από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος από το 2013 και φορολόγησή τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

-Φορολόγηση με συντελεστή 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, για τα τρία πρώτα χρόνια για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

-Όλα τα εισοδήματα των φορολογούμενων θα μπαίνουν στην φορολογική κλίμακα, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι

Τα σημεία που … τσιμπάνε :

Αναμφίβολα δεν μπορεί να γίνει λόγος πως το θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου “έκλεισε”, καθώς παραμένουν τα “αγκάθια” σε θέματα που αφορούν :

-Την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων

Επ’ αυτού η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από τα ενοίκια να φορολογούνται βάσει κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, ενώ η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοτελής φορολόγηση.

-την κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Μοναδική διαφοροποίηση στο συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτει από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, προτείνει την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα