Συνελήφθησαν Μιχαλολιάκος – Κασιδιάρης και άλλοι βουλευτές και στελέχη της «Χρυσής Αυγής»

Συνελήφθησαν νωρίς το πρωί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης και έχουν εκδοθείαι άλλα 35 εντάλματα για στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανά την επικράτεια. Ακόμα, συνελήφθησαν ο βουλευτής Γιάννης Λαγός και ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος

φέρεται να είπε κατά τη σύλληψη ότι «ο κόσμος ξέρει τι συμβαίνει και θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή».

Ακόμα, σε εκκρεμότητα είναι τα εντάλματα σύλληψης των βουλευτών Παπά και Μίχου, οι οποίοι αναφέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα ότι σύστησε η Χρυσή Αυγή.

Έτσι, επαληθεύεται για ακόμα μια φορά το paraskhnio.gr, που χθες μιλούσε για εντάλματα κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται δε, πως δεν εκπίπτουν του αξιώματός τους όσοι βουλευτές περάσουν από την Αντιτρομοκρατική.

«Οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν στο 15%. Ήρθα για να παραδοθώ» είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Γερμενής της Χρυσής Αυγής στη ΓΑΔΑ.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, φανερά εκνευρισμένος πήγε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ για να παραδοθεί και δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνεται ο πρόεδρος ενός κόμματος».

Μάλιστα, στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, αφιέρωσε μερικά ειρωνικά λόγια, σχολιάζοντας ότι τον αναζητούσαν σε λάθος διεύθυνση, καθώς πρόσφατα έχει αλλάξει διεύθυνση.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Δικαιοσύνης.

Αυτή την ώρα συγκεντρώσεις χρυσαυγιτών πραγματοποιούνται έξω από τα γραφεία του συνδέσμου στη Μεσογείων και στη Δηλιγιάννη, στον σταθμό Λαρίσης, έπειτα από sms που εστάλη: «Προσοχή. Έκτακτο. Καλείστε άπαντες να στηρίξετε τον ηθικό και δίκαιο αγώνα μας ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα. Άπαντες στα γραφεία μας στην λεωφόρο Μεσογείων».

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται

Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος διώκονται μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, με βάση την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Για το λόγο αυτό, από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή θεωρείται πλήρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε εγκύκλιο του τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε, η οποία αναφερόταν στην ποινική αντιμετώπιση που πρέπει να έχουν μέλη της Χρυσής Αυγής, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα αυτόφωρα κακουργήματα οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρούν στη σύλληψη βουλευτών.

«Σε αυτόφωρο κακούργημα, δεν απαιτείται η άδεια της Βουλής» διευκρινίζει ο κ. Τέντες στην εγκύκλιό του, η οποία άνοιξε το δρόμο για παράκαμψη της Βουλής. Δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι κάποιες από τις καταθέσεις που έχουν δοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι εξίσου σημαντικές με αυτές που έχουν δώσει προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση, πρώην μέλη της ΧΑ.

Τα σχόλια των πολιτικών

Στο μεταξύ, ο Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ σχολίασε πως «η δημοκρατία έχει θεσμούς προστασίας της και η δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της».

Ο Γιώργος Καμίνης άφησε το δικό του σχόλιο λέγοντας τα εξής:

«Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και δικαίως ήρθε αυτή η αντίδραση από την ελληνική δικαιοσύνη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι «η Πολιτεία άργησε να αντιδράσει, αλλά εδώ δεν σηκώνει καμία ολιγωρία».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, δήλωσε:

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναμένουμε επίσημη ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο. Η Δικαιοσύνη αποτελεί ανεξάρτητη εξουσία και πρέπει να κάνει το καθήκον της εφαρμόζοντας το νόμο, την εμπιστευόμαστε».

Η Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε το δικό της σχόλιο για τις συλλήψεις.

«Ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει ότι δε έχει καμμία σχέση το ότι έχουμε υποστεί μια οικονομική καταστροφή με τον ναζισμό. Αυτό είναι το κέρδος που μπορούμε να έχουμε από την υπόθεση. Υπάρχουν κόμματα που μπορεί ο κόσμος να ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης επεσήμανε την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί ο νόμος. «Το θεσμικό οπλοστάσιο είναι επαρκές για να μπορέσει να καταλάβει τι γίνεται με αυτού του είδους την εγκληματική οργάνωση. Τα στοιχεία θα είναι πολύ συγκεκριμένα», τόνισε.

Πριν λίγο από τη «Χρυσή Αυγή» ανακοινώθηκε:

«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το οργανωμένο σχέδιο που είχε προαναγγελθεί από τους υπάλληλους των διεθνών τοκογλύφων με διώξεις και προφυλακίσεις βουλευτών του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος. Η Χρυσή Αυγή είναι εδώ ο Ελληνικός λαός γνωρίζει τι συμβαίνει και στέκεται στο πλευρό του Λαϊκού Συνδέσμου. Συμπαράσταση διαμαρτυρίας στην Γ.Α.Δ.Α. απέναντι σε μια παράνομη και πρωτοφανή απόφαση. Ψηλά οι Σημαίες!» Και συμπληρώνεται: «Οι αστυνομικές δυνάμεις με προκλητικό τρόπο υπακούοντας σε άνωθεν εντολές προσπαθούν να απομακρύνουν τους Έλληνες που βρίσκονται έξω από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για να συμπαρασταθούν στην Χρυσή Αυγή».

Η εγκύκλιος Τέντε

Από το Σεπτέμβριο του 2012 χρονολογείται η εγκύκλιος του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, βάσει της οποίας έγιναν οι συλλήψεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Η εγκύκλιος προβλέπει την επ’ αυτοφώρω σύλληψη βουλευτών, όταν διαπράττουν κακουργήματα.

Τα αστυνομικά όργανα θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν, για να εμποδίσουν βουλευτές από τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, έστω και αν δεν έχει αρθεί η βουλευτική τους ασυλία. Μόνο όταν οι βουλευτές διαπράττουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, απαιτείται για την κίνηση των εις βάρος τους ποινικών διαδικασιών η άδεια της Βουλής.

Ο κ. Τέντες είχε εκδώσει την επίμαχη εγκύκλιο λόγω της έξαρσης «του φαινομένου επιθέσεων, βιαιοπραγιών και διενέργειας ελέγχων σε αλλοδαπούς μετανάστες, σε σχέση με τη νομιμότητα της εισόδου και διαμονής αυτών στη χώρα, καθώς και της ασκήσεως εμπορικής δραστηριότητας ορισμένων από αυτούς, από οργανωμένες ομάδες πολιτών», στις οποίες «πολλές φορές συμμετέχουν και μέλη του Κοινοβουλίου».

Ακόμη, σημείωνε ότι όσοι πραγματοποιούν ελέγχους, υποδυόμενοι φορέα δημόσιας υπηρεσίας, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή με χρηματική ποινή για το αδίκημα τη αντιποίησης. Ειδικότερα, για το ζήτημα της αντιποίησης, ο κ. Τέντες ανέφερε: «Υποκείμενο τέλεσης του εγκλήματος της αντιποίησης μπορεί να είναι οιοσδήποτε («όποιος») άνθρωπος. Περίπτωση αντιποίησης αποτελεί και εκείνη κατά την οποία ο δράστης χωρίς να αντιποιείται την ιδιότητα του φορέα δημόσιας κ.λπ. υπηρεσίας επιχειρεί πράξη επιτρεπόμενη μόνον σε υπάλληλο».

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί, συνεχίζει η εγκύκλιος, ότι «το κατ’ άρθρο 275 παράγραφος 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να συλλαμβάνει τον δράστη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος, αφενός προϋποθέτει βεβαιότητα για τη διάπραξη του εγκλήματος και αφετέρου δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα διενέργειας ανακριτικών πράξεων, ήτοι ενεργειών που τείνουν στη βεβαίωση της τελέσεως του εγκλήματος, όπως είναι για παράδειγμα η απαίτηση επιδείξεως εγγράφων ή η διενέργεια πάσης φύσεως ερευνών».

Κατά συνέπεια, υπογράμμιζε ο Ι. Τέντες, εάν επομένως «γίνουν τέτοιες ενέργειες από πολίτη προς το σκοπό διαπιστώσεως της τελέσεως αυτόφωρου πλημμελήματος ή κακουργήματος και της εν συνεχεία, σε καταφατική περίπτωση, συλλήψεως του δράστη τελείται από τον πολίτη η αξιόποινη πράξη της αντιποίησης».

Ακόμη, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται, χωρίς άδεια του σώματος (της Βουλής). Όμως, υπογραμμίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τις συνταγματικές αυτές επιταγές και το άρθρο 54 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκύπτει ότι «για τις πλημμεληματικές, έστω και αυτόφωρες, πράξεις του βουλευτή δεν επιτρέπεται η σύλληψή του, καθώς και η ποινική δίωξή του χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής, ενώ επιτρέπεται, όμως, η χωρίς άδεια διενέργεια κάθε ανακριτικής πράξεως που είναι αναγκαία για τη βεβαίωση του εγκλήματος εκτός αυτών που θίγουν το πρόσωπο του βουλευτή (π.χ. δεν επιτρέπεται κλήση του για παροχή εξηγήσεων ή απολογία)».

Αντίθετα, επιτρέπεται «η φυσική παρεμπόδιση του επιτιθέμενου βουλευτή με τα συνήθη αποτρεπτικά μέσα, που εφαρμόζονται στους παρανομούντες κοινούς πολίτες, εκ μέρους των οργάνων της πολιτείας, τα οποία έχουν την ευθύνη για την αποτροπή της διαταράξεως της δημόσιας τάξης και την πρόληψη των εγκλημάτων (Αστυνομία κ.λπ.)».

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Τέντε, οφείλουν να συλλαμβάνονται από τους αστυνομικούς και να οδηγούνται στις εισαγγελικές αρχές όσοι διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης αρχής και πραγματοποιούν ελέγχους. Εάν μάλιστα συμμετέχουν και βουλευτές να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο αυτόφωρο, εφόσον έχουν διαπράξει κακούργημα.

Εάν οι βουλευτές διαπράττουν πλημμέλημα, τότε οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να ενεργούν οποιαδήποτε ανακριτική πράξη προβλέπεται και είναι αναγκαία, εκτός των ανακριτικών πράξεων, «που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών». Εάν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από πολίτες Έλληνες και αλλοδαπούς, πρέπει αμέσως να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο αυτόφωρο, κατέληγε ο κ. Τέντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα