Φεύγει από τη Γερμανία η BMW;

«Auf Wiedersehen» ή αλλιώς αντίο, φαίνεται πως λέει η BMW στη Γερμανία και μετακομίζει στις ΗΠΑ, αφού εκεί οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σχεδόν τέσσερις φορές χαμηλότερες από την Ευρώπη, ενώ τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι περίπου 50% χαμηλότερα.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μεγάλες βιομηχανίες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Γερμανία

και να πραγματοποιήσουν το υπερατλαντικό ταξίδι για τις ΗΠΑ σύμφωνα με τους Financial Times.

Χαρακτηριστά αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «Οταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW, σκεφτόταν πού να κατασκευάσει εργοστάσιο εντάσεως ενέργειας για την κατασκευή του ανθρακονημάτων για το αστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο i3 που θέλει να εισάγει στην αγορά, δεν πέρασε πολύ ώρα μέχρι να επιλέξει την Μόουζες Λέικ στην Ουάσιγκτον.

Το εργοστάσιο των 100 εκατ. δολ., που θα λειτουργεί με την εταίρο της στην κοινοπραξία SGL Group, λειτουργεί με υδροηλεκτρική ενέργεια την οποία παράγουν τα φράγματα στον κοντινό ποταμό Κολούμπια. Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν κοστίζει μόλις 3 σεντς του δολαρίου ανά κιλοβατώρα.

Για τις αντίστοιχες ηλεκτρικές ανάγκες στην Γερμανία, όπου μεταφέρεται το ελαφρύ ανθρακόνημα για επεξεργασία και τελική κατασκευή, το κόστος θα ήταν εξαπλάσιο.

Το σχετικά υψηλό κόστος ενέργειας της Ευρώπης αποτελεί όλο μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την βιομηχανία της ηπείρου, που φοβάται ότι χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, ειδικά σε κλάδους εντάσεως ενέργειας.

Πέρσι, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ήταν περίπου 4 φορές χαμηλότερες σε σχέση με την Ευρώπη και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν περίπου 50% χαμηλότερες».

Περίπου 58% των βιομηχάνων που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της Accenture φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία σε τρία χρόνια θα παραμένει μη ανταγωνιστική από ενεργειακής πλευράς σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα ή την Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα