Εξοστρακίζουν τη Μόσχα από τους G8

Την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην σύνοδο των G8 προανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Europe 1, λίγο μετά τις δηλώσεις του για ενδεχόμενη ακύρωση της πώλησης πλοίων Mistral στη Ρωσία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, στο ίδιο μήκος κύματος ανακοίνωσε τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Ρωσία αλλά και την επιβολή

απαγόρευσης των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού στη χώρα.

«Διακόψαμε κάθε στρατιωτική συνεργασία» είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και ειδών «διπλής χρήσης», που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Η απαγόρευση ισχύει για υλικό που «προοριζόταν για μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή άλλων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν ή έχουν ήδη αναπτυχθεί» στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε απάντηση ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν επέκρινε τη Γαλλία, λέγοντας πως έχει υπονομευθεί η αξιοπιστία της ως προμηθεύτριας αμυντικού εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες των G7 και αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια.

«Η συνάντηση αυτή θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία και τις αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει προσεχώς η G7 για να απαντήσει στις εξελίξεις και να στηρίξει την Ουκρανία» ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

The post Εξοστρακίζουν τη Μόσχα από τους G8 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα