Εθελοντισμός: Ξεβοτανίζοντας τα ζιζάνια

Της Κατερίνας Παπακώστα

Ο εθελοντισμός συνιστά μία μη αμειβόμενη, εθελούσια, ανιδιοτελή και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσφορά-δραστηριοποίηση των πολιτών, η οποία αποβλέπει στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στο συνάνθρωπο και ευρύτερα στην κοινωνία. Αποτελεί δηλαδή, μια στάση ζωής, η οποία στηρίζεται σε έναν ιδιαίτερο αξιακό κώδικα, που στον πυρήνα του έχει τον άνθρωπο και μέσα εκεί εμπεριέχονται αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή,

ζητούμενα στην εποχή μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Δυστυχώς όμως, κι αυτό είναι το οξύμωρο, ενώ ο εθελοντισμός είναι το ζητούμενο στις σημερινές κοινωνίες, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο ενιαίο, το οποίο ορίζει με σαφή τρόπο και να υπερασπίζεται, να προστατεύει με κανόνες δικαίου τον εθελοντισμό. Αυτό παρατηρείται και στην Ευρώπη, όχι μόνο στη χώρα μας.

Έτσι υπάρχει πολλάκις η κακοποίηση της έννοιας του εθελοντισμού, η παρεξήγησή του και βέβαια υπάρχει ένα έλλειμμα, πολύ σημαντικό, υπάρχει απουσία επιστημονικών δεδομένων και μελετών σε επίπεδο Κράτους.

Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα υπόψη και να θεσμοθετηθούν μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. η εκπαίδευση και κατάρτιση των εθελοντών, η σύνταξη χάρτας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ο Κώδικας Δεοντολογίας ΜΚΟ, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τον εθελοντισμό και η δημιουργία τράπεζας χρόνου εθελοντών, η λειτουργία παρατηρητηρίου λειτουργίας των φορέων ΜΚΟ, αλλά και θέματα περί αδήλωτης εργασίας κ.α.

Εκτίμησή μου είναι ότι ο εθελοντισμός, είναι η κινητήρια δύναμη για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και θα πρέπει, ιδίως τις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα να συμβάλουμε όλοι μαζί στο να τον ενισχύσουμε και να οργανώσουμε ένα φιλικό προς αυτόν, θεσμικό πλαίσιο.

Κατερίνα Παπακώστα*

*Η Κατερίνα Παπακώστα είναι Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής ‘Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου’

The post Εθελοντισμός: Ξεβοτανίζοντας τα ζιζάνια appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα