ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Ντίκο Βυζάντιο

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ζωγράφου Κωνσταντίνου (Ντίκου) Βυζάντιου (11 Αυγούστου 2007), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μουρίκη «ΝΤΙΚΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ, ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΜΑΤΙΑΣ…», παραγωγής 2007.

Με κύριο άξονα τη συνέντευξη που έδωσε ο ζωγράφος στην

Όλγα Μπατή το 2007, λίγο πριν από τον θάνατό του, το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτρέτο του Ντ. Βυζάντιου, ενός από τους είκοσι νέους Έλληνες που επέλεξε το γαλλικό κράτος να διασώσει από τη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου, φυγαδεύοντάς τους στο Παρίσι με τη θρυλική κορβέτα «Ματαρόα». Ο ίδιος μιλά για τις επιρροές που δέχτηκε στο έργο του, τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική, τη γνωριμία του με σπουδαίους διανοούμενους στο Παρίσι, ενώ θίγει το θέμα της διπλής ταυτότητας, ελληνικής και γαλλικής, και το πώς αυτή καθόρισε την πορεία του. Αναφέρεται στη θερμή υποδοχή που είχε το έργο του στη Γαλλία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εγκατάστασής του εκεί, ενώ μιλά διεξοδικά για τα τρία στάδια του έργου του: το πέρασμά του από την αφαίρεση στην παραστατική ζωγραφική, το ενδιάμεσο διάστημα, στο οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με το σχέδιο και τέλος τις ανθρωποκεντρικές συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση σχεδίων του στην γκαλερί Καρλ Φλινκέρ το 1974, την οποία προλόγιζε κείμενο του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου Μισέλ Φουκό, αλλά και στην αναδρομική του έκθεση το 1997 στο Παρίσι.

Για τον ζωγράφο και το έργο του μιλούν ιστορικοί και κριτικοί τέχνης, ενώ πτυχές της προσωπικότητάς του φωτίζουν η αδερφή του, η συγγραφέας Μ.L. De Folin και ο σκηνοθέτης Νίκος Παπατάκης.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα