Έρευνα – Σοκ: Αθώοι εκατοντάδες θανατοποινίτες στις ΗΠΑ

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δείχνουν ότι τουλάχιστον ένας στους 25 κατάδικους στις ΗΠΑ που τους έχει επιβληθεί θανατική ποινή τα τελευταία 30 χρόνια, πιθανόν να ήταν στην πραγματικότητα αθώος.

Όπως αναφέρεται τα τελευταία χρόνια, δεκάδες θανατοποινίτες στις ΗΠΑ έχουν αθωωθεί προτού εκτελεστεί η ποινή τους, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό των άδικων καταδικαστικών αποφάσεων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς πολλές εσφαλμένες

καταδίκες δεν αποκαλύπτονται ποτέ.

Πολλές θανατικές καταδίκες μετατρέπονται στην πορεία σε ποινές ισόβιας κάθειρξης, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο κατάδικος πεθαίνει από φυσικά αίτια ή από αυτοκτονία πριν προλάβει να αποκαλυφθεί η αθωότητά του.

Ο ποινικολόγος Σάμιουελ Γκρος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Αν Αρμπορ σε μια προσπάθεια να υπερβεί αυτούς τους περιορισμούς εφάρμοσε μια στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιείται συνήθως στην επιδημιολογία.

Ο Γκρος και οι συνεργάτες του αξιοποίησαν δεδομένα τόσο από το μητρώο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο οποίο καταχωρούνται όλες οι θανατικές ποινές, όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις που συλλέγουν σχετικά στοιχεία. Η θανατική ποινή είχε επιβληθεί σε συνολικά 7.482 κατάδικους το διάστημα 1973-2004.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι ερευνητές η θανατική ποινή μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης στο ένα τρίτο των περιπτώσεων αυτών.

Μόνο το 1,6% των καταδίκων τελικά αθωώθηκε στο σύνολο των 7.482 θανατικών ποινών και σύμφωνα με υπολογισμούς των ερευνητών, αν όλοι οι θανατοποινίτες κρατούνταν επ’ αόριστον χωρίς εκτέλεση ή αλλαγή της ποινής, τουλάχιστον το 4,1% θα αθωωνόταν.

Μάλιστα το ποσοστό αυτό πρέπει να υποτιμά την πραγματικότητα, καθώς αρκετοί αθώοι κατάδικοι δεν καταφέρνουν ποτέ να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση PNAS υπογραμμίζουν ότι τα συμπεράσματά τους ισχύουν μόνο για τη θανατική ποινή και όχι σε ελαφρύτερες ποινές. Υποψιάζονται πάντως ότι το ποσοστό των εσφαλμένων καταδικαστικών αποφάσεων πρέπει να είναι αντίστοιχα μεγάλο και σε άλλες ποινές για σοβαρά εγκλήματα.

Το εντυπωσιακό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι όσο περισσότερο διατηρείται η θανατική ποινή, τόσο πιθανότερο είναι να αθωωθεί τελικά ο κατάδικος και αυτό γιατί οι δικαστικές αρχές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν άδικες εκτελέσεις, δίνουν στους θανατοποινίτες καλύτερη πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση και διαθέτουν περισσότερους πόρους σε τέτοιες υποθέσεις.

Από την άλλη πλευρά το παράδοξο που αναδεικνύεται είναι ότι η μετατροπή της θανατικής ποινής σε ποινή ισόβιας κάθειρξης μειώνει την πιθανότητα αθώωσης, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο κατάδικος χάνει την ισχυρή νομική εκπροσώπηση που απολάμβανε ως θανατοποινίτης, γεγονός που σημαίνει ότι η μετατροπή της ποινής είναι ευχή και κατάρα για τους τυχόν αθώους κατάδικους: από τη μία γλιτώνουν τη ζωή τους, από την άλλη χάνουν την ευκαιρία να αποδείξουν την αθωότητά τους.

The post Έρευνα – Σοκ: Αθώοι εκατοντάδες θανατοποινίτες στις ΗΠΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα