Έρχεται τετραπλό σοκ: Τι πρέπει να ξέρετε για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014

Τέσσερις φόρους θα ενσωματώνουν τα φετινά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων: το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης κατά το τμήμα που δεν παρακρατήθηκε στη διάρκεια του έτους, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που πλέον θα υποβάλλονται αποκλειστικά με ηλεκτρονική

μορφή, μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη και θα «κλείσει» στις 30 Ιουνίου.

Μέχρι τότε όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους, στα εκκαθαριστικά των οποίων όμως θα ενσωματώνονται τελικώς, όχι μόνον ο εκάστοτε φόρος εισοδήματος που θα αναλογεί αλλά επιπρόσθετα η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελείας. Δηλαδή θα προκύψει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση σε χιλιάδες πολίτες, ιδίως εάν αυτοί δεν προσέξουν και δεν υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά που ενδεχομένως καλύπτουν δαπάνες και εισοδήματα.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο:

1. Πότε δηλώνουμε. Όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου. Όλες οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

2. Πού… δηλώνουν οι πεθαμένοι. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στη Φορολογική Διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

3. «Επιφυλακτικές» δηλώσεις και τροποποιητικές. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται για έλεγχο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

Οι συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση τριάντα ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων.Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον οι αρχικές τους δηλώσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

4. Αν δεν υπάρχει internet. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

5. Τυπώστε τα εκκαθαριστικά. Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το Taxisnet την πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν, στην οποία αναγράφεται ότι αποτελεί ακριβές αντίγραφο αυτής και φέρει ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία έκδοσης αντιγράφου και τη σήμανση για την εγκυρότητα της πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, μέσω του gsis.gr.

Όσον αφορά τώρα στο… μετά, δηλαδή στην ειδοποίηση πληρωμής, σε αυτή θα περιλαμβάνεται η λεγόμενη ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) για όσους φορολογούμενους προκύπτει, μετά την εκκαθάριση, ποσό για καταβολή. Οι φορολογούμενοι θα εκτυπώνουν από το Taxisnet την πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, δηλαδή την ταυτότητα οφειλής για την τρέχουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται τυχόν μη καταβληθείσες προηγούμενες δόσεις και οι αναλογούσες για αυτές προσαυξήσεις. Με αυτή την εκτύπωση θα μπορούν να καταβάλλουν στις τράπεζες την εκάστοτε δόση.

Τέλος, από φέτος θα ισχύσει για όλους η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε τρεις δόσεις, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου. Εάν ο φόρος που αναλογεί καταβληθεί εφάπαξ, τότε οι υπόχρεοι δικαιούνται έκπτωσης 1,5% επί του συνολικού ποσού.

The post Έρχεται τετραπλό σοκ: Τι πρέπει να ξέρετε για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014 appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα