Έρχεται… ο Οδυσσέας από την Καλιφόρνια


Οι βασισμένες στο έργο του Ομήρου «Περιπλανήσεις» από το θέατρο του πανεπιστημίου του Στάνφορντ έρχονται τον Σεπτέμβρη στο «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης»

Τις «Περιπλανήσεις του Οδυσσέα», παράσταση που βασίζεται σε ένα κομμάτι του δεύτερου μεγάλου έπους της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, της «Οδύσσειας» του Ομήρου, δραματοποίησε και θα παρουσιάσει στην Αθήνα το «Stanford Summer Theater» στο

θέατρο του «Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης». Η παραγωγή, που θα λάβει χώρα από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη κι αυτή η οποία εγκαινιάζει το τριετές πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» (2012-2014) που παρουσιάζει το ΙΜΚ σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Στάνφορντ ή το Λιντς.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προώθησης της έρευνας και της μελέτης του αρχαίου δράματος, δημιουργώντας δίκτυο επικοινωνίας, διαλόγου και ανταλλαγής διαφορετικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων με το εξωτερικό, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το συνολικό πρόγραμμα αποτελείται από τρία διαφορετικά προγράμματα και συνεργασίες. Το κάθε επιμέρους πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός μηνός -κάθε Σεπτέμβριο- και θα περιλαμβάνει, εκτός από την παράσταση, και εκπαιδευτικό σκέλος. Το κόστος ανέρχεται στα 368.000 ευρώ από ΕΣΠΑ (το 5% του ποσού προέρχεται από χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ).
«Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πολιτιστική παράδοση που έχει να επιδείξει η Αθήνα, πέρα από τα μνημεία της, είναι το Αθηναϊκό Θέατρο – το αρχαίο ελληνικό δράμα», σημειώνει η Ξένια Καλδάρα, γενική διευθύντρια, αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΜΚ. Η ανταλλαγή διαφορετικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, θεωριών και πρακτικών θα συμβάλει -εκτός των άλλων- στην ανάδειξη της Αθήνας ως σημείου αναφοράς για την έρευνα, τη μελέτη και την πρακτική του αρχαίου δράματος.
Ταυτόχρονα, θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες-δημιουργούς και σπουδαστές-φοιτητές, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις δεξιότητές τους. Το πρόγραμμα θα τους βοηθήσει να γνωρίσουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές αναγνώσεις των πάντα επίκαιρων έργων του αρχαίου δράματος και της κλασικής μας γραμματείας, μέσα και από την οπτική γωνία φημισμένων για το έργο, τις μελέτες αλλά και τις πρακτικές εφαρμογές τους πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών δασκάλων.
Η επίτευξη αυτού του στόχου γίνεται δυνατή, με τη μετάκληση για παραστάσεις, σεμινάρια κι εργαστήρια πανεπιστημίων όπως του Στάνφορντ και του φημισμένου του «Stanford Summer Theater» από την Καλιφόρνια (2012), του Πανεπιστημίου του Leeds από τη Μεγάλη Βρετανία (2013), ενώ έως το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί και το όνομα του πανεπιστήμιου που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα το 2014.
Η εισαγωγή της έρευνας, της μελέτης και της πρακτικής του αρχαίου δράματος από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε νέους Ελληνες δημιουργούς και στο ελληνικό κοινό, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με τους τρόπους, τις μεθόδους και τα αποτελέσματα δια
Keywords
Τυχαία Θέματα