Επιστροφή της Αμμόχωστου ζητά η Κύπρος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, τίθεται θέμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, θέση που έχει υιοθετήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης ότι «η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, είναι θέση η οποία μεταβιβάστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ» και συμπλήρωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι μπορεί ως αντάλλαγμα αυτής της επιστροφής να θεωρηθεί η λειτουργία

του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο, πάντοτε υπό ευρωπαϊκή εποπτεία. Αυτή είναι μια πολύ παλιά πρόταση. Όταν διατελούσα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επί θητείας Γλαύκου Κληρίδη είχαμε τότε και αυτή την πρόταση, για την οποία, επειδή ήμασταν εκτός ΕΕ τότε, η θέση ήταν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την κηδεμονία και εποπτεία των δύο δημαρχείων, ως κοινοτικών θεσμών. Τώρα μετεξελίσσεται αυτή η θέση όπως έχει διατυπωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών».

Σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «βρίσκεται σε συνεχή επαφή ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Υπουργός διαβίβασε την ικανοποίησή του στην αποδοχή εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ της θέσης ότι είναι καλύτερα η επανέναρξη να γίνει το Φθινόπωρο, εξαιτίας ακριβώς των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που περνά τώρα η Κύπρος και θα ήταν καλύτερα για λόγους προετοιμασίας να αρχίσουν το Φθινόπωρο».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χθες στην ομιλία του στο Παραλίμνι, διατύπωσε τη βασική θέση ότι εμείς, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, εντούτοις αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μας αποτρέπει από το να προετοιμαζόμαστε για την έναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι βασική θέση του Προέδρου και της Κυβέρνησης και για αυτό η προετοιμασία είναι καθημερινή μας έγνοια. Και θεωρούμε πως μια ενέργεια όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Πηγή: sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα