Επίκαιρη ερώτηση της Φωτεινής Πιπιλή στον Χρήστο Σταϊκούρα για τη μείωση κόστους των ανεξάρτητων αρχών

«Οι ανεξάρτητες αρχές είναι αυτόνομοι οργανισμοί, έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς και δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στα οικονομικά τους», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με τη μείωση του κόστους λειτουργίας – ενοικίων των ανεξάρτητων αρχών.

Ακόμη, ο Υπουργός τόνισε ότι «το κράτος έχει μειώσει τους μισθούς άλλα και τα λειτουργικά έξοδα των αρχών

αυτών. Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Γούναρη, έχει καταγράψει τα κτήρια όπου στεγάζονται οι ανεξάρτητες αρχές ώστε να μπορέσουν να μετεγκατασταθούν σε κτήρια του Δημοσίου και με τον τρόπο αυτό να μειωθούν κι άλλο τα ενοίκιά τους».

Να σημειωθεί, ότι αυτή είναι η όγδοη Ερώτηση από το 2011 έως σήμερα της κ. Πιπιλή για το ίδιο θέμα με αφορμή τα εξωφρενικά ενοίκια αλλά και το λειτουργικό κόστος των Ανεξάρτητων Αρχών.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2013, όπως απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτησή της ο Αναπληρωτής Υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, μόνο από τα ενοίκια έγινε εξοικονόμηση ύψους 189.000€, δηλαδή από τα 415.769,75€ μηνιαίως πήγαν στα 297.000€.

Ο στόχος της Φωτεινής Πιπιλή από την πρώτη στιγμή, δεν ήταν μόνο η περιστολή της απίστευτης σπατάλης σε αμοιβές και άλλα έξοδα των Προεδρείων των Ανεξάρτητων Αρχών αλλά και η επιβολή από την Κυβέρνηση της λογικής να εγκατασταθούν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές σε εγκαταλελειμμένα κτήρια του Δημοσίου ή των Ταμείων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας ώστε να επιτευχθεί και η εξοικονόμηση ενοικίων αλλά και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στο υποβαθμισμένο κέντρο των Αθηνών.

Η Επίκαιρη Ερώτηση όπως κατατέθηκε προς τον Υπουργό Οικονομικών:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 25/11/2013

Προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα

Θέμα: «Μείωση κόστους Ανεξάρτητων Αρχών»

Κύριε Υπουργέ,

με αφορμή την διακήρυξη δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτου στις 8/4, τις επαναληπτικές διακηρύξεις στις 19/7 και 19/9 από τον Συνήγορο του Πολίτη, επανέρχομαι στο σοβαρό θέμα του κόστους των Ανεξάρτητων Αρχών. Ύστερα από προσωπική έρευνα διαπίστωσα ότι, πέραν των διακηρύξεων, ο Συνήγορος του Πολίτη ερεύνησε και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του σε κτίριο του Ιδρύματος Χατζηκώνστα στην περιοχή των Εξαρχείων. Αυτή η εξέλιξη προσανατολίζεται θετικά υπέρ του αγώνα μου τα τελευταία χρόνια για την μείωση του κόστους των Ανεξάρτητων Αρχών και την μετεγκατάσταση τους σε κτίρια του Δημοσίου, Ταμείων και Ιδρυμάτων που ρημάζουν, όπως το «La Mirage» στην Ομόνοια, το «Esperia» του Ταμείου Νομικών, που είναι 10.000 τετραγωνικά ή το παλιό ξενοδοχείο «Ambassadeur», στην Ομόνοια -9.087 τετραγωνικά- του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα ή σε ιδιωτικά κτίρια χαμηλότερου μισθώματος.

Σας υπενθυμίζω ότι την 1/3/13 απαντώντας στην υπ’ αριθμόν 1085/26.2.2013 Ε.Ε. μου σχετικά με τον έλεγχο του κόστους των Ανεξάρτητων Αρχών ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας με ενημέρωσε ότι στα υψηλότατα μισθώματα των Αρχών, μετά την συναινετική ή υποχρεωτική μείωση του 2011 κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%, με τον Ν. 4081/2012 επήλθε νέα μείωση με βάση το ύψος του μηνιαίου μισθώματος, που έφτανε στο 25%. Η συνολική μηνιαία μείωση που προκύπτει από το 2010 έως σήμερα ανέρχεται σε 189.000 ευρώ.

Τέλος, ο Αν. Υπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης με ενημέρωσε ότι είχε σταλεί έγγραφο από το Γ.Λ.Κ. με το οποίο όλες οι Α.Α. καλούνταν να ενημερώσουν άμεσα για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει αναφορικά με την εφαρμογή των μισθολογικών προσαρμογών των μισθών σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου και θα έπονταν ο δημοσιονομικός έλεγχος ώστε διαπιστωθεί η εφαρμογή ή μη των κείμενων διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσία.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Έχετε ενημερωθεί από τις Ανεξάρτητες Αρχές για τη μισθολογική προσαρμογή και τελικά, έχουν συμμορφωθεί όλες, με την κείμενη νομοθεσία όπως ζητούσατε με το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους;Τελικά υπάρχει πολιτική βούληση ώστε για λόγους Δημόσιας Ωφέλειας να γίνει υποχρεωτική η μετεγκατάσταση όλων των Ανεξάρτητων Αρχών σε κενά δημόσια κτίρια ή σε κτίρια Ταμείων και Ιδρυμάτων χαμηλότερου μισθώματος, όπως π.χ. του Ιδρύματος Χατζηκώνστα;»

Φωτεινή Πιπιλή

The post Επίκαιρη ερώτηση της Φωτεινής Πιπιλή στον Χρήστο Σταϊκούρα για τη μείωση κόστους των ανεξάρτητων αρχών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα