Επεκτείνεται η δράση του ΚΘΒΕ σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη

«Θέατρο κατ’ Οίκων»

Το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της Θεσσαλονίκης μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική πράξη. Στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής, συνεχίζει μια σειρά δρά-σεων, που στόχο έχουν την προσφορά σε όσες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης

στις θεατρικές αίθουσες, καθώς θεωρεί ότι η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενών σε εκφράσεις πολιτισμού όπως το Θέατρο είναι σημαντική για την ποιότητα της ζωής τους και για την κοινωνική τους επανένταξη.

Το «Θέατρο Κατ’Οίκων» διευρύνει τη σύνθεση και τη δράση του, με προσωπικές επισκέψεις σε μεμονωμένα. Στο πλαίσιο της δράσης, το Κ.Θ.Β.Ε. συνεργάζεται με το τους δήμους Συκεών, Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «Άγιος Παντελε-

ήμων», το Σωφρονιστικό Ίδρυμα Διαβατών, τις φυλακές Κασσάνδρας και Γρεβενών, τη Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη, τα ΚΑΠΗ Παλαιοκάστρου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ανάπλαση», το Γηροκομείο Ποντίων Κυριών και τέλος το Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ.-Οικοτροφείο Ειρμός.

Kατά τη διάρκεια όλης της θερινής θεατρικής περιόδου 2011-2012 και 2012-2013 η ομάδα ηθοποιών του «Θεάτρου Κατ’Οίκων» του ΚΘΒΕ συνεχίζει τη δράση της με επισκέψεις στους παραπάνω χώρους κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Μέχρι τώρα, έχουν πραγμα-

τοποιηθεί συνολικά 177 επισκέψεις ενώ η φετινή δράση επεκτείνεται και στους κεντρικούς δήμους νομών της Μακεδονίας και της Θράκης με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Συντελεστές:

Συντονιστές δράσης: Στέργιος Τζαφέρης, Άννα Τσολακίδου- Στέλλα Ράπτη

Συμμετέχουν: Χριστίνα Ζαχαροπούλου, Έκτωρ Καλούδης, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Απόστολος Μπαχαρίδης, Xρήστος Νταραχτσής, Δημήτρης Παπιόπουλος, Στέλλα Ράπτη, Δέσποινα Σαρόγλου, Μαριάννα Τάντου, Στέργιος Τζαφέρης, Νίκος Τουρνάκης, Μαρίζα Τσάρη, Γιάννης Τσιακμάκης, Άννα Τσολακίδου, Μανώλης Φουντούλης, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης.

Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

Η μεταδοτική εντιμότητα του Λευτέρη Βογιατζή*

Της Σεμίνας Διγενή

«Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα στοιχειώδη κατάλογο τραυματικής μνήμης», μου είχε πει, όταν τον ρώτησα, πόσο πολύ, μας στοιχίζει η έλλειψή της. «Θα ήταν εθνικό καθήκον, να καταγράψουμε τα 100 σημεία που μας έχουν κάνει να υποφέρουμε όλα αυτά τα χρόνια, με την υποχρέωση να τα επαναλαμβάνουμε καθημερινά. Να διατηρούμε, έστω και με το ζόρι, τη μνήμη ζωντανή».

Στο ημιφωτισμένο σαλόνι στα Εξάρχεια, που πρωταγωνιστούν τα βιβλία κι ο γάτος του, ο μεγαλύτερος σύγχρονος ανανεωτής του Ελληνικού Θεάτρου, μου λέει πως, αν η Ελλάδα ήταν θεατρικό έργο σήμερα, θα ήταν σε κοινό πρόγραμμα «Του Κουτρούλη ο γάμος» και «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια». Ξανακούω τη φωνή του στη μαγνητοφωνημένη συνέντευξη, μαζί με τις ενδιάμεσες άσχετες κουβέντες μας…

Έχω βιώσει την προδοσία στην ζωή μου δυο φορές. Φίλοι με πρόδωσαν. «Δεν ξέρω πολλά από ίντερνετ, αισθάνομαι αναλφάβητος» παραπονιέται. «Να εκπαιδευτείτε κ. Βογιατζή, είναι ένας καινούργιος κόσμος, πρέπει να τον γνωρίσετε».

Επειδή δεν έχω τρόπο να πιστεύω και φοβάμαι κάποιες φορές… κάνω «τουπ» χοροπηδάω σαν κατσικάκι κι έτσι συνέρχομαι και μπορώ να προχωρήσω. (Μιμείται με τα χέρια το χοροπηδητό και γελάει σαν παιδί)

Τα μάτια μας θα’ πρεπε να μιλάνε από μόνα τους, όταν αντικριζόμαστε, όπως τότε στην χούντα, που οι άνθρωποι συνεννοούνταν με τα μάτια. Δεν βλέπω τώρα κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι είναι αποδεκατισμένοι. Αυτή η υπόγεια συνεννόηση που δεν έρχεται, θα μπορούσε να’ ναι η αρχή της αληθινής αντίδρασης («Μα ο Κοινούσης δεν έλεγε τότε ένα τραγούδι, απόλυτα ταιριαστό με την τωρινή κατάσταση; «Ναι, το δεν καταλαβαίνω τίποτα», «Μπράβο αυτό»).

Χρησιμοποιώ συχνά τον εαυτό μου ως πειραματόζωο. Ν’ αρχίσω λέτε να μαθαίνω υπολογιστές; Θα βρίσκω πιο εύκολα όσα χρειάζομαι… Θα τα καταφέρω;

Ύστερα ο Μεγάλος Ανήσυχος χάθηκε… Μ’ ένα «τουπ»…

*Αναδημοσίευση από το onlytheater.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα