Επέκταση του αγωγού TAP στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε χθες το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ανάμεσα στην Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, που καθορίζει τους όρους της συνεργασίας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Southern Gas Corridor). Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, πρόκειται να υπογράψει το Μνημόνιο

την ερχόμενη εβδομάδα, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Φθηνότερο το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η Κροατία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα αναπτύξουν από κοινού τον αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (IAP -IonianAdriatic Pipeline). Στη νοτιοδυτική Αλβανία, στην πόλη Φίερι, ο αγωγός προβλέπεται ότι θα συνδεθεί με τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αέριου (Trans Adriatic Pipeline-TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για την Κροατία, εάν θέλουμε το φυσικό αέριο να γίνει φθηνότερο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να κατασκευαστεί στην Αλβανία- από όπου ο αγωγός (ΤΑP) καταλήγει στην Ιταλία μέσω της Αδριατικής -μία διακλάδωση προς την ανατολική ακτή της Αδριατικής» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς.

The post Επέκταση του αγωγού TAP στη Νοτιοανατολική Ευρώπη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα