Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή για την αύξηση των διοδίων

Σκληρή κριτική από όλες τις πτέρυγες

Με κριτική κυρίως για τις αυξήσεις των διοδίων, αλλά όχι σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την κύρωση των συμφωνιών τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης για τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Το σχέδιο νόμου όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο της επιτροπής συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Σώματος μέχρι την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου

επέκρινε την αύξηση έως 60% στα διόδια χαρακτηρίζοντάς την ως τρομακτική και εξωφρενική. «Οι συμβάσεις προέβλεπαν ότι θα γίνουν αυξήσεις με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι δρόμοι» είπε με έμφαση και πρόσθεσε: «Οι εταιρείες εισπράττουν διόδια από το 2008, χωρίς να εκτελούν έργα και τώρα συμφωνήσατε να ισχύσουν όλες οι αυξήσεις που προέβλεπαν οι συμβάσεις, χωρίς όμως να είναι εκτελεσμένα τα έργα. Είναι εξωφρενικό τώρα που το εισόδημα του λαού με την πολιτική σας έχει μειωθεί στο 50%, να υποχρεώνεται τους πολίτες να πληρώσουν βασιλικά διόδια».

Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, που όπως είπε, ενώ το εργατικό κόστος στη χώρα έχει μειωθεί κατά 40% την ίδια ώρα η κυβέρνηση αυξάνει τα διόδια έως και 60% δίνοντας εκατομμύρια ευρώ στους εργολάβους.

Θέμα διοδίων έβαλε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόκας, ο οποίος υποστήριξε ότι «η αύξηση συμμετοχής στο κόστος έργων είναι θέμα και πρέπει να δούμε με τι αντισταθμίζεται – αντισταθμίζεται από πολλαπλασιαστικά οφέλη κατασκευής. Δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με τα διόδια σε σχέση με την αρχική σύμβαση» ενώ πρότεινε ότι θα πρέπει να εξετασθεί η εφαρμογή χιλιομετρικής χρέωση (χρέωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός).

Για παραχώρηση του κουμπαρά των διοδίων στους εργολάβους προκειμένου να απολαμβάνουν αχόρταγα, έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μιλώντας παράλληλα για έγκλημα και ληστεία.

Για την αύξηση διοδίων άσκησε σκληρή κριτική και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, βάλλοντας κατά του Υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατηγορώντας τον ότι εξυπηρετεί «τα θέλω των εργολάβων».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη τόνισε τη μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν από την αύξηση των διοδίων οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, εκτιμώντας ότι οι εργολάβοι θα αξιοποιήσουν όλες τις πρόνοιες για τις αυξήσεις, ενώ για πακτωλό χρηματοδότησης προς τους κατασκευαστικούς ομίλους και πρόκληση για το λαό, έκανε λόγο ο Νίκος Μωραΐτης από το ΚΚΕ.

The post Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή για την αύξηση των διοδίων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα