Ενδείξεις ότι θα γίνει το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

Των Στέλιου Θεοδώρου και Ευτυχίας Μιλέτση

Μπορεί το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ να μετρά μόλις πέντε αγωνιστικές από τις 34 που θα παιχτούν, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αγώνων που μας επιτρέπει να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα.

Η Σούπερ Λιγκ του 2013-2014 είναι ξεχωριστή από πολλές απόψεις και προσφέρει αρκετές συγκινήσεις στο φίλαθλο κοινό. Και αναφερόμαστε στο φίλαθλο κοινό όλης της χώρας, αφού το πρωτάθλημα είναι για πρώτη φορά τόσο «αποκεντρωμένο».

Την πρωτεύουσα εκπροσωπούν τέσσερις ομάδες (Απόλλων, Παναθηναϊκός,

Ατρόμητος, Πανιώνιος), ενώ υπάρχει και ο Πειραιώτης Ολυμπιακός.

Από εκεί και έπειτα υπάρχουν δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Αρης), τρεις της Κρήτης (Πλατανιάς, ΟΦΗ, Εργοτέλης) και η υπέροχη. ελληνική επαρχία (Ξάνθη, Γιάννενα, Βέροια κ.α.).

Βέβαια, δεν γίναμε και ΠρέμιερΛιγκ, όπου τον τίτλο διεκδικούν κάθε χρόνο τρεις ή τέσσερις ομάδες, αλλά κάτι φαίνεται να αλλάζει στο «ταλαίπωρο» ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο περσινός περίπατος του Ολυμπιακού, που κατέκτησε τον τίτλο με +15 από τον δευτεραθλητή ΠΑΟΚ και με +37 από τον «αιώνιο» αντίπαλό του (Παναθηναϊκό), δείχνει πλέον σενάριο «επιστημονικής φαντασίας».

Η Σούπερ Λιγκ,όμως, είναι και «φτωχότερη», αφού η ΑΕΚ πλέον αγωνίζεται στη FootBallLeague 2, αλλά όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στην πρώτη εθνική κατηγορία «υγιής», με νέο γήπεδο και. συμφιλιωμένη με τον κόσμο της.

Ο πρωταθλητής

Πέρσι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να «ιδρώσει» ιδιαίτερα, αφού ο «αιώνιος» αντίπαλος Παναθηναϊκός ήταν σε φάση προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες (μαχαίρι στο μπάτζετ) και στο νέο διοικητικό μοντέλο (πέρασε στα χέρια της Παναθηναϊκής συμμαχίας – στον κόσμο της ομάδας).

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 62 βαθμούς στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δεν ήταν έτοιμος ακόμα να «χτυπήσει» τον Ολυμπιακό – όπως παραδέχθηκε αργότερα ο κ. Σαββίδης σε συνέντευξή του.

Φέτος,όμως, η Σούπερ Λιγκ ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις για συγκινήσεις στην κορυφή της βαθμολογίας όσο και στην «ουρά». Βαθμολογικά με την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός προπορεύεται έχοντας συγκεντρώσει 13 βαθμούς (4 νίκες και μία ισοπαλία) και ακολουθεί ο «δικέφαλος του Βορρά» με 12 βαθμούς.

Μπορεί η ισοπαλία του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό να στέρησε στους πρωταθλητές δύο βαθμούς, ωστόσο έδωσε νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, αφού αποτελεί την πιο «τρανταχτή» απόδειξη πως ουδείς είναι «αχτύπητος».

Την ώρα που ο Ολυμπιακός άφηνε δύο βαθμούς στην έδρα τού Παναιτωλικού, ο ΠΑΟΚ νικούσε στην «Τούμπα» τον Πλατανιά με γκολ του Βούκιτς και έδινε νέα τροπή στην υπόθεση τίτλος.

Βρίσκει ρυθμό

Ακόμα και ο Παναθηναϊκός που ξεκίνησε το πρωτάθλημα μουδιασμένα (δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα) δείχνει σιγά σιγά να βρίσκει ρυθμό.

Οι «πράσινοι», εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν στα οικονομικά, επένδυσαν σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, αλλά και σε παίκτες ξένων πρωταθλημάτων που αν και σχετικά έμπειροι δεν έχουν το «ειδικό βάρος» παλαιότερων μεταγραφών του Παναθηναϊκού.

Μπορεί το «τριφύλλι» να μην πείθει πως μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η ομάδα έχει αλλάξει ριζικά και ακόμα ψάχνει τον ρυθμό της.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η διοίκηση επέλεξε τον Αναστασίου για το «τιμόνι» της ομάδας, αφού ο Έλληνας τεχνικός δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος, αλλά έχει την ευκαιρία να δείξει την αξία του και να «φτιάξει όνομα» σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της χώρας.

Η επιστροφή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι σημείο «κλειδί» για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αγωνίζεται στη φυσική του έδρα και σε ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Με δεδομένο πως η περσινή σεζόν ήταν καταστροφική για τα έσοδα της ομάδας (έχασε τα λεφτά της Ευρώπης), φέτος είναι πολύ πιθανόν να δούμε τον Παναθηναϊκό να μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Από την άλλη, ο «δικέφαλος του Βορρά» στην εποχή Σαββίδη είναι μια ομάδα οργανωμένη, αφού έχει νέο σύγχρονο διαδικτυακό τόπο (εικόνα εξωστρέφειας), νέο πούλμαν (άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις), κινητή μπουτίκ (μάρκετινγκ που μέχρι πρότινος δεν γινόταν στην Ελλάδα) και, τέλος, διοίκηση με ευδιάκριτους ρόλους (σταθερότητα που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια).

Η ομάδα απέκτησε Ελληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές όπως ο Τζαβέλλας και ο Νίνης γεγονός που του επιτρέπει να στηρίζεται όχι μόνο στους εξαιρετικούς «ξένους» -όπως ο Στοχ-, αλλά και σε παίκτες με γνώση της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, από την άλλη, χρίζεται φαβορί για τον τίτλο, αφού ενισχύθηκε πολύ το καλοκαίρι, έχει την εμπειρία να διαχειρίζεται κρίσεις και, τέλος,έχει την καρδιά του. πρωταθλητή.

Μεταγραφικά οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν το μεγάλο όνομα (Σαβιόλα) και έστειλαν εν μέσω θέρους τον «λαό» τους στο αεροδρόμιο.

Ωστόσο, αυτό που τους λείπει και δεν αγοράζεται είναι η ηρεμία, αφού με κάθε ατυχές αποτέλεσμα (π.χ. το 1-4 από την Παρί) ο Μίτσελ γίνεται αποδέκτης γκρίνιας.

Η ιστορία έχει αποδείξει πως σε βάθος χρόνου η εσωστρέφεια είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πορεία της ομάδας.

Πληθαίνουν οι υποψήφιοι Ευρωπαίοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «μάχες» που αναμένονται για την κατάληψη των προνομιούχων θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη. Οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ χρειάζονται την οικονομική «ανάσα» που τους προσφέρει η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και γι’ αυτό για την κατάληψη των θέσεων 2-5 θα γίνει «πόλεμος».

Βέβαια, η πρόβλεψη για το ποιες ομάδες μπορούν να διεκδικήσουν τις συγκεκριμένες θέσεις είναι παρακινδυνευμένη, ωστόσο, πολλές έχουν τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουν με αξιώσεις το εισιτήριο για την Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός θα παλέψει για την Ευρώπη, αφού μετά την περσινή καταστροφική σεζόν τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Εξάλλου, το «τριφύλλι» δεν έχει να χάσει τίποτα και οι «μπέμπηδες» της ομάδας έχουν «άγνοια κινδύνου».

Ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει με αξιώσεις το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού έχει ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, έχει προπονητή επιπέδου που μπορεί να «στήσει» την ομάδα και να της δώσει χαρακτήρα. Από εκεί και έπειτα τα πράγματα είναι πιο ρευστά.

Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, ΑΕΛ Καλλονής, ΠΑΣ Γιάννενα, Εργοτέλης και Πανθρακικός έχουν ξεκινήσει καλά και είναι κοντά στις θέσεις που οδηγούν στα πλέι οφ όπου κρίνονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Βέβαια, το πρωτάθλημα δεν είναι «σπριντ», αλλά «μαραθώνιος» και γι’ αυτό οι ομάδες που θέλουν να βγουν στην Ευρώπη πρέπει να έχουν «βάθος» στο ρόστερ τους.

Μία από αυτές τις ομάδες είναι και οι «Αρκάδες» που μέχρι στιγμής έχουν εννέα βαθμούς και παραμένουν αήττητοι (δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες).

Καλλονή με τα όλα της

Η ομάδα έκπληξη της φετινής Σούπερ Λιγκ είναι δίχως αμφιβολία η ΑΕΛ Καλλονής. Οι «νησιώτες» ξεκίνησαν με ήττα τις υποχρεώσεις τους στη Σούπερ Λιγκ απέναντι στον Ολυμπιακό και μακριά από την έδρα τους (έπαιξαν στο ΟΑΚΑ).

Η ήττα με 0-1 έμοιαζε περισσότερο με «μαγική εικόνα», αφού ο Ολυμπιακός ήταν μετριότατος και η Καλλονή ήταν ιδιαίτερα μαχητική.

Ο Πανθρακικός είναι ισόβαθμος με οκτώ βαθμούς με τον Παναθηναϊκό (δύο νίκες, δύο ήττες και μία ισοπαλία), αλλά η ομάδα της Κομοτηνής δεν έχει παίκτες στην άκρη του πάγκου της που να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά.

Από εκεί και έπειτα, ΠΑΣ Γιάννενα, Ατρόμητος και Εργοτέλης έχουν επτά βαθμούς και θα παλέψουν «μέχρις εσχάτων» αρχικά για την είσοδο στα πλέι οφ και στη συνέχεια για μια θέση στην Ευρώπη.

Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» πέρσι κατέλαβε την 5η θέση (στην κανονική διάρκεια), αλλά πλέον έχει μεγαλύτερο κίνητρο. Πολλοί αμφισβήτησαν την ικανότητα του ΠΑΣ να επαναλάβει το περσινό του κατόρθωμα και μίλησαν για σεζόν «φωτοβολίδα» (απογειώθηκε και θα προσγειωθεί). Ομως,η ομάδα του Σάββα Παντελίδη εντός έδρας παραμένει ισχυρή (έχει δύο στα δύο), αλλά προβληματίζει στις εξόδους τους (μία ισοπαλία και δύο ήττες).

Όπως προαναφέραμε,όμως, στον «μαραθώνιο» είναι σημαντικό να διατηρείς το «κάστρο» σου απόρθητο, αφού εκτός έδρας τα αποτελέσματα έρχονται δύσκολα για όλους. Χαρακτηριστικά την 5η αγωνιστική ούτε μία έδρα δεν «έσπασε», αφού στους επτά από τους δέκα αγώνες νίκησαν οι γηπεδούχοι, ενώ στους υπόλοιπους δύοτο τελικό αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο.

Λιγότερα εισιτήρια

Η «χρυσή» εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη έχει περάσει δυστυχώς ανεπιστρεπτί. Η Ελλάδα έχει πέσει στην 13η θέση της κατάταξης της UEFAκαι από το 2016, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, ο πρωταθλητής θα πρέπει να περνά από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ για να καταλήγει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Με δεδομένο πως η προετοιμασία των ελληνικών ομάδων ξεκινά αργά και ο μεταγραφικός σχεδιασμός ολοκληρώνεται στο «παρά πέντε», οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν πιο έτοιμους αντιπάλους, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα εκπλήξεων.

Για να φτάσουμε έως εδώ δεν είμαστε μόνο εμείς οι υπεύθυνοι, αλλά και οι. Ελβετοί. Συγκεκριμένα, η Ελβετία πλέον καταλαμβάνει τη 12η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA,αφού τη σεζόν 2013-2014 οι ομάδες που την εκπροσωπούν έχουν συγκεντρώσει 4.200 βαθμούς, την ώρα που οι ελληνικές ομάδες έχουν μόλις 1.900. Μάλιστα,στα Κύπελλα Ευρώπης συνεχίζουν τρεις ελβετικές ομάδες (Βασιλεία, Τουν και Σεν Γκάλεν), ενώ το ελληνικό ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Ο Αρης φοβάται ότι θα χάσει τον πόλεμο

Η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού στη δεύτερη κατηγορία θα είναι σκληρή και φέτος. Ο Άρης, με τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία, έχει κατακτήσει μόλις έναν βαθμό πραγματοποιώντας το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του. Η συνήθης τακτική της αλλαγής προπονητών «χτύπησε» και φέτος, με τον Μιλίνκοβιτς να διαδέχεται τον Χατζηνικολάου.

Η ομάδα δεν προλαβαίνει να αποκτήσει νοοτροπία και αγωνιστική ταυτότητα πράγμα που χρειάζονται τα «πιτσιρίκια» του ρόστερ. Η διαιτησία στον άτυπο τελικό με την Ξάνθη ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα και παίκτες και παράγοντες δηλώνουν έξαλλοι με όσους παίζουν με την ιστορία της ομάδας.

Η αναμενόμενη απόφαση για προσφυγή στο άρθρο 99 κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η ομάδα δεν θα μπορέσει ούτε τον Ιανουάριο να ενδυναμωθεί με σημαντικά ονόματα για να προσπαθήσει να σώσει τη σεζόν.

Επόμενος δυνατός υποψήφιος για τον υποβιβασμό είναι ο Απόλλων Σμύρνης. Με τις εμφανίσεις τους οι νεοφώτιστοι δεν έχουν πείσει ότι ανήκουν στη Σούπερ Λιγκ.

Πήραν μια ανέλπιστη νίκη στην πρεμιέρα με τον Άρη, αλλά από εκεί και πέρα έσβησαν τις «μηχανές». Το σύνολο δεν είναι ακόμη δεμένο λόγω της προσθήκης πολλών νέων παικτών το καλοκαίρι.

Η δυστοκία στην επιθετική γραμμή πρέπει να προβληματίσει, καθώς από τους επιθετικούς μόνο ο Πετρόπουλος έχει καταφέρει να σκοράρει. Αδυναμίες υπάρχουν σε όλες τις γραμμές με χαρακτηριστικά τα λάθη στην άμυνα στον αγώνα με τον Ατρόμητο.

Ο Αλέκος Βοσνιάδης ζητάει ψυχραιμία, γιατί η ομάδα είναι ακόμη νέα, αλλά ο χρόνος όπως και οι αγωνιστικές «τρέχουν».

Όσον αφορά την τρίτη ομάδα που μπορεί από του χρόνου να αγωνίζεται στη Φούτμπολ Λιγκ, το τοπίο είναι κάπως θολό.

Οι δύο ομάδες της Κρήτης, ΟΦΗ και Πλατανιάς,δεν έχουν πάρει ακόμη νίκη και μετρούν τρεις και τέσσερις ισοπαλίες αντίστοιχα. Ο ΟΦΗ παρουσιάζει προβλήματα στο εκτελεστικό κομμάτι και έχει σκοράρει μόλις ένα γκολ, ενώ η ομάδα των Χανίων, σύμφωνα με τον προπονητή της Μαρίνο Ουζουνίδη, δεν έχει πιάσει ακόμη τις καλές τις αποδώσεις.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στις «μικρές» ομάδες είναι η φράση του κεντρικού αμυντικού του Πανιωνίου Βασίλη Λαμπρόπουλου «ο στόχος μας είναι να σωθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Keywords
γινει, ετων, άρθρο 99, παναθηναικος, πανιωνιος, ολυμπιακος, θεσσαλονικη, ΠΑΟΚ, αρης, κρητη, οφη, ξανθη, βεροια, ΑΕΚ, γκολ, νέα, αμιγώς, ελλαδα, καλοκαιρι, συμμετοχή, αελ, εισιτήρια, σπριντ, οακα, σεν, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, αελ, γνωση, εδρα, εθνικη, ηττα, ονοματα, οφη, φυσικη, ωρα, uefa, αγωνες, αεροδρομιο, άρθρο 99, αρθρο, αμυνα, αμιγώς, απολλων, ατρομητος, βαθμολογια, γκολ, γεγονος, γινεται, γηπεδο, γιαννενα, δεδομενο, δυστυχως, διοικηση, δειχνει, δωσει, δειγμα, ευκαιρια, υπαρχει, εισιτήρια, ελβετια, εποχη, επτα, ερχονται, ευρωπη, υποθεση, ηρεμια, θολο, λαθη, λεφτα, λειπει, μακρια, νικη, νινης, νοοτροπια, ξεκινημα, ομαδα, οκτω, ονομα, ποδοσφαιρο, προβληματα, σαββιδης, σεζον, σεναριο, σεν, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, συγχρονο, σουπερ, ταυτοτητα, τριτη, τιτλος, φορα, χατζηνικολαου, χρονος, ψυχραιμια, εμφανισεις, εννεα, ιδιαιτερα, κομματι, καρδια, ομαδες, θεσεις, υπεροχη, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα