Ένας στους τρείς εργαζόμενους δεν βρίσκει χρόνο για αρκετό ύπνο

Επιμέλεια: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε και στη χώρα μας έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων εργαζομένων (32%) πρέπει να θυσιάσουν τον ύπνο τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της προσωπικής τους ζωής και της εργασίας τους, είτε ξυπνώντας πολύ νωρίς είτε μένοντας άγρυπνοι έως πολύ αργά το βράδυ. Παρά το γεγονός ότι οι ευέλικτες πρακτικές εργασίας επισημαίνονται ως τρόπος για τη μείωση των μετακινήσεων, την αύξηση των ωρών ανάπαυσης ή του οικογενειακού χρόνου, τη βελτίωση της παραγωγικότητας

και του ποσοστού διατήρησης του προσωπικού, μόνο το 48% των εταιρειών επιβραβεύουν τη διοίκηση για την ενθάρρυνση προς τους υπαλλήλους να εφαρμόζουν ευέλικτες πρακτικές εργασίας. Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας της Regus, τα οποία προέκυψαν από συνεντεύξεις με πάνω από 24.000 επιχειρηματικά στελέχη από περισσότερες από 90 χώρες. Βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία: - Το 29% των εργαζομένων παγκοσμίως κοιμούνται λιγότερο από ό,τι επιθυμούν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Στην Ελλάδα το 32% των εργαζομένων θυσιάζουν τον ύπνο τους προς όφελος της εργασίας και των προσωπικών υποχρεώσεών τους, ενώ ένας στους δέκα (8%) αισθάνεται ότι πρέπει να εργαστεί περισσότερο ώστε να υπερκαλύψει τον χρόνο που αφιερώνει σε προσωπικά ζητήματα. - Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τις συντομότερες μετακινήσεις (30%) και την ευελιξία ως προς την τοποθεσία εργασίας (23%) ως τρόπους που τους επιτρέπουν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις οικογένειές τους. - Οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν, καθώς η ευέλικτη εργασία θεωρείται ότι βελτιώνει την παραγωγικότητα (63%) και συμβάλλει στη διατήρηση του προσωπικού (64%). - Προς το παρόν μόνο οι μισές εταιρείες (48%) επιβραβεύουν τη διοίκηση για την ενθάρρυνση του ευέλικτου περιβάλλοντος εργασίας.

Δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού
Το Δ.Σ. της ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε, με την ευκαιρία των 20 ετών από την ίδρυσή της, αποφάσισε να προβεί σε δωρεά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής» του ΙΣΑ, «κρίνοντας ότι αυτή η εποχή δεν επιτρέπει δεξιώσεις και γιορτές, αλλά επιβάλλει αλληλεγγύη και ανθρωπιά», όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Θ. Σκυλακάκης. Η ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας, με θυγατρικές στη Δ. Ελλάδα και στα Βαλκάνια και, παρά την κάμψη της φαρμακευτικής αγοράς τα τελευταία τρία χρόνια, συνέχισε και το 2012 την ανοδική της πορεία, πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 16% και αύξηση κερδών κατά 40% σε σχέση με το 2011.

Διεθνές συνέδριο ψυχιατρικής στην Αθήνα
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Μιλάμε πια για «εθνική θλίψη», που πολλές φορές παίρνει νοσολογικές διαστάσεις και εξελίσσεται σε κατάθλιψη.Μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, διοργανώνεται στη χώρα μας το Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής με θέμα «Κρίσεις και Καταστροφές: Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις». Κεντρικό θέμα αυτού του συνεδρίου θα είναι οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. «Υπάρχει λοιπόν επείγον κοινωνικό αίτημα να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το θέμα και να προτείνουμε λύσεις» επισημαίνουν στο μήνυμά τους οι πρόεδροι των φορέων της οργάνωσης του συνεδρίου: καθηγητής Ιωάννης Γκιουζέπας, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Deborah Wan, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής, καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Πλουμπίδης αναπλ. καθηγητής, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και συν-πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 9 Μαρτίου του 2013 στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα και οργανώνεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής.

«ΜΗΤΕΡΑ»: Δωρεάν νοσηλεία νεογέννητων
Κάλυψη νοσηλείας στο Νοσοκομείο Παίδων για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, χωρίς επιβάρυνση ασφαλίστρων για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους ανακοινώνει το ΛΗΤΩ. Η νοσηλεία παρέχεται μέσω του προγράμματος «Υπέροχη Ζωή», που δημιούργησε το ΛΗΤΩ σε συνεργασία με την Ασφαλιστική Εταιρεία MetLife Alico. Το πρόγραμμα «Υπέροχη Ζωή» προσφέρει επιπλέον για τους πρώτους έξι μήνες δωρεάν απεριόριστες επισκέψεις στους εφημερεύοντες παιδιάτρους και παιδοχειρουργούς των εξωτερικών ιατρείων του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και σημαντικές εκπτώσεις για επισκέψεις σε γιατρούς των υπόλοιπων ειδικοτήτων.

ΛΕΡΟΣ: Εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προσέφεραν 22 κιβώτια με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Λέρου που δημιουργήθηκε για τους ανασφάλιστους και άπορους κατοίκους του νησιού. Μετά την τελετή των εγκαινίων, ακολούθησαν εμβολιασμοί σε 30 ανασφάλιστα βρέφη και παιδιά της Λέρου με εμβόλια που διέθεσε δωρεάν το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο πλαίσιο της Εκστρατείας Παιδικού Εμβολιασμού για ανασφάλιστα παιδιά που υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, διαβεβαίωσε την τοπική και υγειονομική κοινωνία της Λέρου ότι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης στην υιοθέτηση των υγειονομικών προβλημάτων των κατοίκων, τονίζοντας: «Μέσα από κάθε δράση μας, με φάρμακα, εμβόλια, εκστρατείες πρόληψης, αγωνιζόμαστε όσο μπορούμε να ανακουφίσουμε τον άρρωστο όπου και αν βρίσκεται. Χρειάζονται οι κατάλληλες πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους γιατρούς να πλαισιώσουν τα νησιά μας αντί να φεύγουν στο εξωτερικό. Χρειάζεται δύναμη και δυναμική, μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό αναδιάρθρωσης της υγείας που στόχο θα έχει να σώζει ανθρώπινες ζωές και να διασφαλίζει την υγεία των κατοίκων σε όποιοι νησί της Ελλάδας και αν βρίσκονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα