Ένα βήμα πιο κοντά η εργοδότηση Ελλήνων υπηκόων στις ΗΠΑ

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του, βάση τροπολογίας που κατέθεσε ο Γερουσιαστής Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ και υποστήριξε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Lindsey Graham, δίνεται η δυνατότητα να έλθουν για εργασία στις ΗΠΑ ειδικευμένοι επιστήμονες, αλλά και δάσκαλοι ξένων γλωσσών, από χώρες των οποίων λιγότεροι από 5.000 υπήκοοι μετανάστευσαν πέρυσι στις ΗΠΑ. Μεταξύ των χωρών που πληρούν τα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται

η Ελλάδα και η Κύπρος.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Τύπου της εταιρείας «Μανάτος και Μανάτος» της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της άτυπης επιτροπής για Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στην Αμερική, Θεόδωρος Σπυρόπουλος είπε ότι αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος (χρειάζεται υπερψήφιση από τη Γερουσία αλλά και τη Βουλή) θα επιτρέψει Ελληνοαμερικανούς να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων υπηκόων στην Αμερική για ένα χρόνο. Ως μέρος της απασχόλησής τους θα χρειάζεται να προσφέρουν μερικώς τις υπηρεσίες τους στη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας κι αυτό θα συμβάλλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.

Ο Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καλωσόρισε το βράδυ την έγκριση του νομοσχεδίου, που αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το μεταναστευτικό, μια κίνηση που χαρακτήρισε ως σύμφωνη με τις αξίες που υποστηρίζει η κυβέρνηση και μια ευκαιρία να αναδιοργανωθεί το «κατεστραμμένο» σύστημα.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι «κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν πήρε ακριβώς ότι ήθελε, όπως ούτε και εγώ. Στο τέλος όμως οφείλουμε στον αμερικανικό λαό να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Αρχική επιδίωξη πάντως ήταν να διασφαλιστεί η παραμονή των υποψηφίων στις ΗΠΑ για διάστημα περισσότερο από δύο έτη, ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδα του νεοφερμένου (αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα εγκατάστασης), ενώ η εισήγηση του κ. Σπυρόπουλου ήταν για περισσότερα από 3 έτη.

Για τη νομοθεσία, που θα νομιμοποιήσει εκατομμύρια λαθρομετανάστες, συνεργάστηκαν 8 μέλη της Γερουσίας, μεταξύ αυτών κι ο φιλέλληνας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εργάστηκε παρασκηνιακά για να περάσει η ευνοϊκή για τους Ελληνες και Κύπριους ρύθμιση. Πηγή Μιχάλης Ιγνατίου, Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα