Ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια ελίτ

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονται στο 3% της παγκόσμιας ελίτ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη της ισπανικής παγκόσμιας κατάταξης «webometrics».

Πρώτο ανάμεσά τους στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως.

Η κατάταξη αυτή, την οποία και παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης

(πανεπιστημιακοί από την Πάτρα) παρουσιάζει πέντε πανεπιστήμια της Ελλάδας στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο λόγος για τα εξής πανεπιστήμια:

-Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης
-Πανεπιστήμιο Αθηνών
-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
-Πανεπιστήμια Κρήτης και
-Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σύμφωνα με την ίδια λίστα, τρία ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και το Δημοκρίτειο Θράκης.

Για πρώτη φορά στο 10% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων εμφανίζονται όμως και δύο ΤΕΙ, το Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάτρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας των ισπανών επιστημόνων, σε περίοδο κρίσης τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα δεν είχαν την άνοδο που παρουσίαζαν στο παρελθόν. Γενικά μεταξύ του 2012 και του 2013, τα δέκα από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους, αλλά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στο μισό.

Η ισπανική έρευνα κατάταξης χρησιμοποίησε τα εξής κριτήρια προκειμένου να διαμορφώσει την κατάταξη των πανεπιστημίων παγκοσμίως:

- Ο συνολικός αριθμός ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Πρόκειται για το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων.

- Η προσπάθεια «για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας» που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες (15% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Η ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος» που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές. Αυτές οι συνδέσεις «φωτογραφίζουν» το κύρος, την ακαδημαϊκή επίδοση, την αξία της πληροφορίας και το αξιόχρηστο των υπηρεσιών (50% επί του συνόλου των κριτηρίων).

- Οι επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Δεν αξιολογείται ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων αλλά μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα