Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα ΜΜΜ

Συνεχίζεται το μπάχαλο στα μέσα μεταφοράς και παρατείνεται η ταλαιπωρία των επιβατών. Για έβδομη συνεχή ημέρα οι συρμοί του μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι, ενώ στάσεις εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 θα πραγματοποιηθούν σε ηλεκτρικό

και τραμ.

Κανονικά εκτελούνται σήμερα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Για αύριο, Πέμπτη, ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 17.00, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Σε κοινή τους σύσκεψη χθες οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, προσανατολιζόμενοι σε στάσεις εργασίας την επόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου καθώς και σε 24ωρη απεργία την επόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν το νόμο, ανακοινώνοντας ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. θα προσφύγει και σήμερα στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας.

«Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Απολογούμαστε απέναντι στην κοινωνία. Θα πρέπει να το σκεφτούν και να λήξει σήμερα αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στη δοίκηση της ΣΤΑΣΥ είναι να εφαρμόσει το νόμο.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., «έχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες», τόνιζε ότι «δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου».

Η εταρεία κάλεσε τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Υπενθυμίζεται παράλληλα πως η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της απεργίας στο μετρό. Η κ. Φάκου ζητεί να διερευνηθεί αν πράγματι οι εργαζόμενοι στο μετρό πληρώνονται κανονικά τις ημέρες απεργίας, δηλώνοντας ασθένεια ή κάνοντας χρήση των ρεπό τους.

Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την έρευνα έχει επίσης εντολή να αναζητήσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων και να κρίνει αν η συνέχιση της απεργίας συνιστά παραβίαση δικαστικής απόφαση.

Κώστας Χατζηδάκης: Θα εφαρμοστεί ο νόμος-δεν υπάρχει άλλο περιθώριο

Στο μεταξύ, ο Κώστας Χατζηδάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, αν λογαριάσει κανείς τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα επιδόματα, στο Μετρό ο μέσος μισθός είναι 3083 ευρώ το μήνα, στον ΗΣΑΠ 4095 και στο τραμ 2542, μεικτά.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς τα δώρα, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ στο Μετρό, 3.286 στον ΗΣΑΠ και 2.167 στο τραμ, μεικτά.

Ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και της εκπομπής Νέοι Φάκελοι εξήγησε ότι ο στόχος είναι με το ενιαίο μισθολόγιο να κατέβουν μεσοσταθμικά οι μισθοί στα 1.900 ευρώ και επεσήμανε ότι η μέγιστη μείωση θα είναι 25%, ενώ στους χαμηλόμισθους δε θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε από την προϊστάμενη της Eισαγγελίας Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, έπειτα την ανακοίνωση στοιχείων από το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής μεταφοράς δηλώνουν είτε ασθενείς, είτε αδειούχοι χωρίς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς εξυπηρέτηση του κοινού κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων τις οποίες και πληρώνονται, είπε «θέλουν να πληρώνονται στις απεργίες, αλλά αν θα πληρωθούν είναι άλλη ιστορία».

Χαρακτηριστικά ο υπουργός είπε ότι από ορισμένους απεργούς που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να καλυφθούν, «γίνεται μία καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου και για αυτό θα το δούμε και σε νομοθετικό επίπεδο».

Keywords
μμμ, μεσα μαζικης μεταφορας, σταση εργασιας, ενιαιο μισθολογιο, μετρο, ηλεκτρικος, τραμ, λεωφορεια, απεργια, mega, χατζηδακης, επιδοματα, ησαπ, μισθολογιο, αθηνα, απεργιες, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια ταξι, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, φωτια, ογα επιδοματα, κοινωνια, το θεμα, δωρα, εβδομη, εργασια, θεμα, σκαι, τηλεοραση, mega, διοικηση, δωσει, δρομολογια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξυπηρετηση, ερευνα, υπηρεσιες, κυβερνηση, λαδι, μισθος, μειωση, νεοι φακελοι, πεμπτη, ρεπο, ταλαιπωρια, τις κυριακες, τριτη, φακελοι, εφαρμογη, υπουργειο, κωστας
Τυχαία Θέματα