Εισιτήριο στα νοσοκομεία και “χαράτσι” στα φάρμακα

Με συνοπτικές διαδικασίες θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014, η καθιέρωση καταβολής εισιτηρίου, κατά την εισαγωγή των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και η επιβάρυνση κατά ένα ευρώ, σε κάθε συνταγή του ΕΟΠΥΥ, όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο.

Για τους φαρμακοποιούς προβλέπεται,  καταβολή αναδρομική έκπτωσης (rebate 5%), από την 1η Ιανουαρίου 2012, για φάρμακα που έχουν χορηγήσει στον ΕΟΠΥΥ . Καταβολή έκτακτου τέλους 15% για τις πωλήσεις

που έκαναν το 2011 προβλέπεται και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Το τέλος πρέπει να καταβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2012.

Ειδική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί στον ΕΟΠΥΥ, θα διαπραγματεύεται τις τιμές φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών υλικών, οδηγώντας έτσι τον Οργανισμό σε περαιτέρω περικοπές, για τους παρόχους  υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, περιλαμβάνεται πλήθος εξαιρέσεων από τη συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία.

Μεταξύ των εξαιρέσεων συμπεριλαμβάνοντα:, ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδυασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα και ανταλλάξιμα, φάρμακα «στενού θεραπευτικού εύρους», όπως τα acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide και theophyllines, χημειοθεραπευτικά και σκευάσματα που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, τη σχιζοφρένεια, το άσθμα και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα