Δουλειές θα φέρουν οι επενδύσεις των μικρομεσαίων

Στη χώρα μας, οι φόροι σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα, η γραφειοκρατία δίνει τη χαριστική βολή και η διαφθορά θάβει κάθε υγιή πρωτοβουλία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες τροπολογίες ούτε νόμους με επενδυτικά “κίνητρα” που αναιρούνται από τη φορολογική πραγματικότητα.

Ο τραγέλαφος με τις βραδινές τροπολογίες που κατατίθενται στην Βουλή,

με σκοπό να υποχρεώσουν(!!) επιχειρήσεις να παραμείνουν στην Ελλάδα(!) όχι μόνο δεν μπορεί να ανατρέψει το δυσμενές επενδυτικό κλίμα αλλά τραυματίζει ακόμη περισσότερο την λαβωμένη αξιοπιστία της χώρας. Οι τροπολογίες και οι νύκτωρ διοικητικές αποφάσεις δεν αναιρούν το σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εξαιτίας των αντιαναπτυξιακών, γραφειοκρατικών και φορομπηχτικών μέτρων που κατά καιρούς σκαρφίζονται οι γραφειοκράτες της Πλατείας Συντάγματος προκειμένου να κλείσουν τις τρύπες του κρατικού Προϋπολογισμού.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ψηφιστεί δεκάδες διατάξεις που επιφέρουν σημαντική αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, των προσωπικών εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών και των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης για τη χρήση του 2013 και των επομένων ετών.

Από που θα έρθει η ανάπτυξη;

Οι περισσότερες γειτονικές χώρες (η Αλβανία, η F.Y.R.O.M. και η Βουλγαρία) προσελκύουν επενδύσεις από το εξωτερικό επιβάλλοντας συντελεστή φορολόγησης μόλις 10% για τα κέρδη των επιχειρήσεων που εδρεύουν στα εδάφη τους.

Αντίθετα με την πρακτική που εφαρμόζουν όλες οι βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα, αντί να εφαρμόζει τον «ενιαίο φόρο 15% για όλους» που πολλές φορές έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός συνεχώς αυξάνει τους συντελεστές φορολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων:

- Φόρο 26% έως και 40,3% πληρώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 16.000 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα.

- Φόρο 26% πληρώνουν οι ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ανώνυμες εταιρείες και Ε.Π.Ε.

Τα καθαρά εισοδήματα τα οποία αποκτούν το 2013 οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα φορολογηθούν το 2014 με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν ζημιές ή ποσά καθαρών εισοδημάτων κάτω των 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατέχουν, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν με τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ τα οποία θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ!

Με λίγα λόγια θα κληθούν να πληρώσουν για εισοδήματα που δεν παρήγαγαν.

Ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλει το 2014 κάθε φορολογούμενος με ατομική επιχείρηση που το 2013 ήταν ζημιογόνα ή είχε πραγματικό καθαρό εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ θα είναι μεγαλύτερος των 2.015 ευρώ, δηλαδή θα αντιστοιχεί σε ποσό υψηλότερο από το 40,3% των 5.000 ευρώ (5.000 Χ 26% = 1.300 Χ 1,55 = 2.015)!

- Όσοι δηλώσουν καθαρά εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης αλλά χαμηλότερα από τα εισοδήματα του 2012 θα φορολογηθούν κι αυτοί με 26% από το πρώτο ευρώ των καθαρών εισοδημάτων τους και στη συνέχεια ο φόρος που θα προκύψει θα προσαυξηθεί με προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους. Συνεπώς και γι’ αυτούς η συνολική φορολογική επιβάρυνση επί των εισοδημάτων θα φθάσει το 40,3%!

Δραματική είναι η κατάσταση και στις ανώνυμες εταιρείες. Τα καθαρά κέρδη τα οποία αποκτούν το 2013 οι ανώνυμες εταιρείες και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης θα φορολογηθούν το 2014 με συντελεστή 26%. Σε περιπτώσεις Α.Ε. που, μετά την αφαίρεση των φόρων από τα συνολικά καθαρά κέρδη τους, αποφασίσουν να διανείμουν στους μετόχους τους μέρος ή το σύνολο του υπολοίπου των κερδών, τα διανεμηθέντα κέρδη, δηλαδή τα μερίσματα, θα φορολογηθούν με συντελεστή μειωμένο από 25% σε 10%.

Ουσιαστικά, το νέο καθεστώς φορολόγησης λειτουργεί ως αντικίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας: αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση στα αδιανέμητα κέρδη τα οποία επανεπενδύονται από τις επιχειρήσεις με σκοπό την ανάπτυξή τους .

Γραφειοκρατία Διαφθορά

Με έκθεση κόλαφο για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε, πριν από λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι καθοριστικό ρόλο για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα εξακολουθεί να διαδραματίζει ο υψηλός βαθμός ρύθμισης και γραφειοκρατίας, καθώς και η διαφθορά.

Η Κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται πλέον για τη σύσταση μιας επιχείρησης, κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (11 ημέρες στην Ελλάδα έναντι 14 στην Ε.Ε.). Η δημιουργία ωστόσο μιας επιχείρησης στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 4 φορές (!!) ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και είναι ακόμη πιο δαπανηρή η καταχώριση τίτλων ιδιοκτησίας.
Σκληρή κριτική ασκείται από την Κομισιόν προς το δικαστικό σύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ανεπαρκές, με τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών να είναι μεγάλη σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αστικού και του εμπορικού δικαίου. Το ποσοστό επίλυσης υποθέσεων είναι χαμηλό, με αποτέλεσμα την αύξηση των καθυστερήσεων και σημαντικό φόρτο εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα για τη διαχείριση των υποθέσεων και για την επικοινωνία μεταξύ των δικαστηρίων και των μερών, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης των υποθέσεων, είναι ελάχιστα ανεπτυγμένα. Επιπλέον, η αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα έχει την τέταρτη χειρότερη βαθμολόγηση στην Ε.Ε.

The post Δουλειές θα φέρουν οι επενδύσεις των μικρομεσαίων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα