Δολοφονούσαν αμάχους στη Β.Ιρλανδία Βρετανοί στρατιώτες

Σοκάρει η έρευνα του BBC που αποκαλύπτει ότι Βρετανοί στρατιώτες με πολιτικά πυροβολούσαν και σκότωναν άοπλους πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν τα τρία πρώην μέλη της Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης (MRF), η οποία δρούσε για 18 μήνες έως το 1973, είχαν λάβει εντολή να «καταδιώξουν ανελέητα» μέλη του τρομοκρατικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Παράλληλα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αποστολή τους ήταν «να καταδιώξουν τον IRA

… και να ελαχιστοποιήσουν τη δράση του … αν έπρεπε να τους πυροβολήσουμε, θα τους πυροβολούσαμε».

Η εκπομπή Panorama του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου στο εκτενές ρεπορτάζ που παρουσίασε, εντόπισε 10 αμάχους που θεωρείται ότι πυροβολήθηκαν από μέλη του MRF.

Πυροβολούσαν κάποιον αν πίστευαν ότι είχε όπλο, ακόμη και αν δεν είχαν την δυνατότητα να το δουν, υποστηρίζει ένας από τους πρώην στρατιώτες.

Η πληροφορία αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας μια μέρα αφού ο γενικός εισαγγελέας Τζον Λάρκιν ζήτησε να τερματισθούν οι διώξεις για φόνους που διαπράχθηκαν πριν την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής το 1998, με την οποία τερματίσθηκε επισήμως η σύγκρουση, που έχει μείνει στην Ιστορία ως «the Troubles», δηλαδή οι Ταραχές.

Πάνω από 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των Ταραχών, βίαιες ενέργειες που πραγματοποιούσαν ενωτικές παραστρατιωτικές ομάδες, προκειμένου να διατηρήσουν βρετανική τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι στρατιώτες μεταμφιέζονταν σε οδοκαθαριστές, εργάτες της αποκομιδής απορριμμάτων, ακόμη και σε αλκοολικούς, όταν επρόκειτο να κάνουν παρακολουθήσεις, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι ίδιοι, ενώ προσθέτουν πως η μονάδα τους βοήθησε ώστε να λάβει την απόφαση ο IRA να καταθέσει τα όπλα.

Ωστόσο στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν και σύμφωνα με το BBC τα αρχεία για τις επιχειρήσεις τους έχουν καταστραφεί.

The post Δολοφονούσαν αμάχους στη Β.Ιρλανδία Βρετανοί στρατιώτες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα