Δημοσκόπηση: Οι δήμαρχοι κρίνουν το έργο τους

Δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης και της OPINION POLL πραγματοποιήθηκε στους Δημάρχους όλης της χώρας.

Τελικά ήταν πράγματι μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αυτή η έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου όλα δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση έχει μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα. Γι αυτό και συνάντησε την θετική ανταπόκριση ενός μεγάλου ποσοστού των Δημάρχων.

Η έρευνα αναδεικνύει μια ατμόσφαιρα έντονης αγωνίας για τις προοπτικές του θεσμού που αυξάνει την απαιτητικότητα των ίδιων των αιρετών απέναντι στα κεντρικά όργανα τους.

Είναι

χαρακτηριστικό:

Ότι το 66,3% όσων απάντησαν, εκτιμά ότι το κίνημα της Αυτοδιοίκησης πιάστηκε «αδιάβαστο» στις εξελίξεις που ζούμε. Ότι εκτιμά ότι το κίνημα της Αυτοδιοίκησης δεν διέθετε μέσα από τα κεντρικά όργανά του και τις συλλογικές διαδικασίες του, πειστικές προτάσεις και θέσεις και ότι δεν πήρε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αντίθετη άποψη έχει το 29.4%.

Ότι το 82% των Δημάρχων εκτιμά πως το πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα ήταν κάτω από τις ανάγκες της εποχής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο θεσμός. Μόλις το 9.5% έχει αντίθετη άποψη.

Οι Δήμαρχοι, έχοντας διανύσει μία δύσκολη πορεία πάνω από δυόμισι χρόνια της θητείας τους στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αλλά και οι συνθήκες της γενικότερης κρίσης αποτυπώνουν τη συνολική άποψή τους.

Καταγράφουν ως πρώτο πρόβλημα που τους δυσκόλεψε, την μείωση πόρων (48.3%), ενώ ακολουθεί η … γραφειοκρατία του κράτους με 39.65%
Εκτιμούν συντριπτικά , με 74%, ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ τους δημιούργησε προβλήματα. Μόνο ο ένας στους τέσσερις έχει αντίθετη άποψη.
Θεωρούν ως αναγκαιότητα την αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και μάλιστα με ποσοστό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί (87.07%)
Το 88.8% των Δημάρχων δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης προσωπικού, χωρίς να θιχτούν οι παρεχόμενες Υπηρεσίες.
Οι Δήμαρχοι φαίνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το μέλλον του θεσμού, τους τρόπους στήριξής του, τους τρόπους που μπορούν να αντέξουν την γενικότερη πίεση και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δημοτών.

Το 53.45% βλέπει δυνατότητες στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν οι Δήμοι, από την οποία προβλέπουν σε σημαντικά έσοδα.

Το 98.3% προσδοκά κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις από το ΕΣΠΑ.
Το 41.4% των Δημάρχων πιστεύει ότι οι Δήμοι θα πρέπει να δουν την δυνατότητα ιδιωτικοποίησης Υπηρεσιών τους, ώστε να μπορούν να αντέξουν της οικονομική πίεση και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Η πλειοψηφία πάντως και μάλιστα με ποσοστό 54.3% δε βλέπει μια τέτοια προοπτική ως λύση τους προβλήματος.
Με το συντριπτικό ποσοστό 90.5% τάσσονται υπέρ της αλλαγής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ.
Το 85.34% δηλώνει ότι υπάρχουν τρόποι για να διατηρηθούν οι κοινωνικές δομές.
Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτουν και μια σειρά αλλά ενδιαφέροντα ευρήματα:
Εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 20% των Δημάρχων, που δηλώνει περισσότερο ή λιγότερο κατηγορηματικά ότι δεν είναι ευχαριστημένο από το έργο του! Το 38.79% δηλώνει ότι είναι και το 40.5% ότι μάλλον είναι.
Το 45.7% των Δημάρχων δηλώνει ότι θα έπρεπε να παραταθεί η θητεία τους. Η πλειοψηφία πάντως (51.72%) δηλώνει αντίθετη σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Αρνητικά τάσσονται όμως και μάλιστα με καθαρή πλειοψηφία απέναντι στην ιδέα να ψηφίζουμε στις Δημοτικές Εκλογές με δύο ψηφοδέλτια (ένα για Δημάρχους και ένα για Δημοτικούς Συμβούλους). Θετικά υπέρ μιας τέτοιας θεσμικής αλλαγής τάσσεται το 36.21%, ενώ αρνητικά το 56.03%
Μόνο οι μισοί περίπου (53.5%) δηλώνουν ότι έχουν αποφασίσει να είναι και πάλι υποψήφιοι Δήμαρχοι, ενώ ο ένας στους πέντε δηλώνει κατηγορηματικά ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Το 26.7% δεν απαντά.

Σημειώνουμε ξεχωριστά ότι το 75% των Δημάρχων θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα αδιαφάνειας και ανάπτυξης φαινομένων διαφθοράς στους Δήμους, αλλά ότι αυτά είναι σε περιορισμένη κλίμακα. Το 21.5% δηλώνει κατηγορηματικά, ότι όλες αυτές οι συζητήσεις και απόψεις που προβάλλονται, συνιστούν κακόβουλες επιθέσεις για να μειωθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης.

Γ. Σπ. Π

Keywords
Τυχαία Θέματα