ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ: Ο αδάμαστος «τίγρης»

Γράφει ο AΡΗΣ ΣΠΙΝΟΣ

Εάν στο οικονομικό πανεπιστήμιο αυτής της χώρας ή οποιασδήποτε άλλης αποφάσιζαν οι ιθύνοντες να δημιουργήσουν έδρα με μάθημα «Η αυτοδημιούργητη οικονομική ανάπτυξη», τότε είναι βέβαιο πως χωρίς δεύτερη κουβέντα θα επέλεγαν ως καθηγητή τον εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη. Επίσης, βέβαιο, είναι πως το βιβλίο που θα έδινε ως εγχειρίδιο στους μαθητές του ο γιoς του Ζώρα Μελισσανίδη θα είχε τίτλο «Με επιμονή και ρίσκο φτάνεις στην κορυφή».
Ο επιχειρηματίας που σήμερα οι οικονομικοί δείκτες

των εταιρειών του δείχνουν περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως ως τζίρο φαίνεται ότι δεν έχει «συναντηθεί» ακόμα με την κούραση και εξαπλώνεται συνεχώς σε νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες. Προερχόμενος από μία πάμφτωχη οικογένεια που ξεριζώθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες από την Αργυρούπολη του Πόντου, όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλά για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους ανίκανους πολιτικούς που τις αφήνουν να μαραζώνουν.
Ο πατέρας του Γιώργος ή Ζώρας, όπως τον έλεγαν οι Πόντιοι του ελληνισμού που τον υπεραγαπούσαν, αφού με την απλοχεριά του βοηθούσε όποιον μάθαινε πως έχει ανάγκη, ήρθε στην Αθήνα και μοιράστηκε όλη του τη ζωή με τη Βέρα Ευσταθιάδη. Μια αρχόντισσα, που μεγάλωσε μέσα σε κακουχίες φτώχειας και πείνας δύο αγόρια και ένα κορίτσι σ’ ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στον Κορυδαλλό. Την Όλγα, τον Δημήτρη και τον Ιάκωβο.
Όταν στις φτωχογειτονιές του Κορυδαλλού και της Νίκαιας στη θέση του οδηγού ενός mini couper βρισκόταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης ως εκπαιδευτής στη σχολή οδηγών που είχε ο πατέρας του, κανένας δεν φανταζόταν ότι, σε λιγότερο από 15 χρόνια, ο «μάγκας» της πλατείας Ελευθερίας –όπως τον έλεγαν οι φίλοι του– θα εξελιχθεί σε μεγιστάνα του πετρελαίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Κανένας δεν πίστευε ότι θα γινόταν κυρίαρχος συνομιλητής των Αραβικών Εμιράτων, αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης, που σήμερα διαθέτει περισσότερους από 50 σταθμούς ανεφοδιασμού πετρελαίου στα πιο κρίσιμα και κομβικά σημεία του πλανήτη, αλλά και ότι θα διατελούσε πρόεδρος σε 52 θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες απλώνονται σε όλη την οικουμένη, με περισσότερα από 520 πρατήρια που έχουν το γαλάζιο σήμα της AEGEAN OIL.

Ζωή σαν ταινία
Η μυθιστορηματική επιχειρηματική πορεία του Δημήτρη Μελισσανίδη, που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, είναι βέβαιο πως κάποτε θα αποτελέσει κινηματογραφική ταινία. Όσοι τον ξέρουν καλά θυμούνται ότι ήταν ένα φτωχόπαιδο, αλλά πάντα με γεμάτη την καρδιά για τους φίλους του. Ο κυρ Γιώργος, που διατηρεί ακόμη καφενείο σ’ έναν από τους μικρούς δρόμους του Κορυδαλλού, αφηγείται μια ιστορία που αφορά στον μεγιστάνα του πετρελαίου. «Όσοι δεν είχαν χρήματα για να βγάλουν δίπλωμα, προκειμένου να μπορούν να κάνουν κανένα μεροκάματο ως οδηγοί σε κάποια μεταφορική εταιρεία, πήγαιναν στη σχολή οδηγών του Μελισσανίδη, καθώς δεν τους έπαιρνε ούτε φράγκο. ‘‘Όταν θα κονομήσετε, θα μου τα δώσετε’’ τους έλεγε».
Ο πατέρας του Δημήτρη, όταν έφθασε στην Αθήνα μετά τον ξεριζωμό

Keywords
Αναζητήσεις
δημητρης μελισσανιδης κωστας βαξεβανης, μελισσανιδης βαξεβανης
Τυχαία Θέματα