Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Φάρων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου με θέμα «Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Φάρων».

Το σεμινάριο αποτελεί τη συνέχιση μιας σειράς ενεργειών της Διεθνούς Ένωσης Φαρικών Αρχών (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities – IALA) και διοργανώνεται από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη». Στόχος είναι η συντήρηση και η αξιοποίηση των Φάρων, όχι μόνο ως εργαλεία της Ναυσιπλοΐας, αλλά και ως έργων Τέχνης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Στις εργασίες του Σεμιναρίου συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες , ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Ναύαρχος ε.ά Δ. Ελευσινιώτης και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Το Eλληνικό Φαρικό δίκτυο αριθμεί 120 παραδοσιακούς φάρους, με μέσο ορό περίπου 2,5 αιώνων. Από αυτός περίπου 25 βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ μέτρια χαρακτηρίζεται η κατάσταση άλλων 33. Στους υπόλοιπους τα σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης είναι εμφανή…. Το 1998 η Υπηρεσία Φάρων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) , στην οποία ανήκει η ευθύνη για την διαχείριση του δικτύου, εκπόνησε ένα συνολικό πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης όλων των φαρικών κτισμάτων . Έχουν γίνει πολλά και η προσπάθεια συνεχίζεται, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Οι Φάροι και οι Φαροφύλακες έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και στις περιπέτειες των Ελλήνων Ναυτικών. Για κάθε ναυτικό, “φάρος” σημαίνει ελπίδα, αισιοδοξία και ασφάλεια της πορείας του. Επίσης οι Φάροι, είναι από μόνοι τους, ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Πίσω από τους επιβλητικούς πέτρινους τοίχους των ΦΑΡΩΝ, τούς διαβρωμένους από την αλμύρα της Θάλασσας, κρύβεται , μυστήριο , μοναξιά , περιπέτεια και συγχρόνως απέραντη γαλήνη.
Οι πρώτοι φάροι έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 2200 χρόνια. Οι αρχαιότεροι και πλέον «διάσημοι» ήταν o Κολοσσός της Ρόδου στην Ελλάδα και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας , στην Αίγυπτο.
Σήμερα, η ευρεία χρήση των φωτοσημαντήρων έχει αντικαταστήσει τους Φάρους.
Το προσωπικό της Υπηρεσίας ΦΑΡΩΝ του Πολεμικού Ναυτικού, επιτηρεί 57 παραδοσιακούς ΦΑΡΟΥΣ και 147 Φωτοσημαντήρες και έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας τους.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα