Διαμαντοπούλου: Η Αθήνα αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αραβικού κόσμου και ΗΠΑ

Στην Μάλτα βρέθηκε σήμερα η πρόεδρος του «Δικτύου» Άννα Διαμαντοπούλου, όπου συμμετείχε σε συνέδριο του Economist, για την ανάπτυξη της Ευρώπη και συγκεκριμένα το μέλλον της και η Μεσόγειος. Στο πάνελ του συνεδρίου εκτός από την κ. Διαμαντοπούλου παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, ο Πρωθυπουργός του Μαρόκου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας και ο Enrico Letta.

Η κ. Διαμαντοπούλου

αναφέρθηκε τόσο η Συνθήκη της Λισαβόνας όσο και η διαδικασία της Βαρκελώνης, που όπως λέγεται, δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες και τους στόχους που είχαν θέσει για την περιοχή, εξηγώντας γιατί δεν πέτυχαν. «Οι ηγεσίες της ΕΕ, απέτυχαν να προβλέψουν τις συνέπειες και τον αντίκτυπο που έχει για την οικονομία , ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς επαρκή πολιτική επίβλεψη και έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ανέφερε δυο ακόμα λόγους την νομισματική πολιτική η οποία από μόνη της από μόνη της χωρίς οικονομική πολιτική ένωση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά και ότι μερικές χώρες δεν ακολουθούσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ και τους κανόνες του Ευρώ.

Αναφορικά με τη διαδικασία της Βαρκελώνης σημείωσε πωςγια χρόνια η ΕΕ προσπαθούσε με χαλαρές και ελλιποβαρείς πολιτικές να τονώσει τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, ενώ γνωρίζουμε καλά ότι οι αιτίες των μεγάλων προβλημάτων της Μεσογείου, όπως η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν λύνονται με ασπιρίνες.

Σχετικά με την Ελλάδα ανέφερε, πως μπορεί η χώρα να είναι ένας αδύναμος κρίκος της ζώνης του Ευρώ, αλλά η Αθήνα, την ίδια στιγμή, διαθέτει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς είναι ίσως η μοναδικός πόλος σταθερότητας και ένας αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και τις ΗΠΑ με το Ισραήλ. Κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε πως είναι αυτονόητη η ανάγκη για πολυμερείς συμφωνίες ως προς τη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων.

The post Διαμαντοπούλου: Η Αθήνα αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αραβικού κόσμου και ΗΠΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα