Δένδιας: Δεν πάει άλλο με τη λαθρομετανάστευση-Όχι στο αντιρατσιστικό!

Του Γιάννη Ντάσκα

Τεράστιες ευθύνες στην ευρωπαϊκή ένωση και σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών καταλογίζει για τη γάγγραινα της λαθρομετανάστευσης ο υπουργός Δημ.Τάξης κ.Νικος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του(Επενδυτής) ο κ.Δένδιας είπε οτι οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα δεν δείχνουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη,δεν το συζητούν καν και είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπέρα και είπε οτι ίσως πρέπει να κάνουν κοινό σχέδιο

και κινήσεις οι χώρες του Νότου.

Ο κ.Δένδιας δεν συμφωνεί με τις προτάσεις να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή αλλά προτείνει ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα αποφαίνεται αν συγκεκριμένες πράξεις και όχι Κόμματα είναι στην ουσία υιοθέτηση ναζιστικών πρακτικών.

Για τον αντιρατσιστικό νόμο παίρνει αρνητική θέση γιατί στο τέλος θα καταλήξει να ποινικοποιήσει ιδέες και όχι πράξεις.

Για τα επεισόδια στις Σκουριές κατηγορεί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ως Κόμμα.Στα στελέχη καταλογίζει στήριξη εκείνων που κατηγορούνται για δολοφονικές επιθέσεις…

Παραθέτουμε κατά λέξη τις απαντήσεις του κ. Δένδια στα καίρια θέματα ώστε να έχετε με απόλυτη πιστότητα ό,τι έχει πει και ανάλογα να εξάγετε συμπεράσματα:

Το πρώτο ερώτημα είναι

«τι θα γίνει από ‘δω και πέρα καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί άλλους λαθρομετανάστες στο έδαφός της:

ΔΕΝΔΙΑΣ:Η Ελλάδα αυτό που όφειλε να πράξει και για το οποίο βρισκόταν συνεχώς στο στόχαστρο της κριτικής το έπραξε. «Σφράγισε» τα χερσαία σύνορά της, τα οποία είναι και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη των 27 να πράξει το δικό της καθήκον. Δεν είναι δυνατόν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται κυρίως οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα να μας να μην εφαρμόζουν τις συμφωνίες επιστροφής που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην υπάρχει καμία συνέπεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει πάνω από 30.000 παράνομοι μετανάστες στις χώρες τους από την Ελλάδα, αριθμός που αποτελεί μεγάλη πρόοδο, ειδικά αν σκεφθείτε πού και πώς θα ζούσαν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός τους εάν πίεζε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση της υλοποίησης των συμφωνιών που η ίδια έχει υπογράψει.

- Στις συζητήσεις που κάνετε με τους εταίρους τι τους λέτε; Έχετε δηλώσει ότι «πρέπει να υπάρχει μια δικλίδα επαναδιανομής». Οι ίδιοι τι απαντούν;

Το ζήτημα είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε καταρχήν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Μάλτα, η οποία έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία και αντιμετωπίζει επίσης μεγάλο πρόβλημα από την παράνομη μετανάστευση. Η πρόταση για relocation key περιλαμβάνει τον επιμερισμό του αριθμού των παράνομων μεταναστών στα μέλη-κράτη της Ε.Ε. ανάλογα με την έκταση, τον πληθυσμό και το ΑΕΠ, ώστε να μην σηκώνουν λίγες χώρες μόνο αυτό το βάρος για λογαριασμό των υπολοίπων. Το ίδιο ζήτημα το έχουμε θέσει στις συζητήσεις μας με την αρμόδια Επίτροπο κα Μάλστρομ, ενώ το έχει θέσει και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου, σε ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα δεν δείχνουν την απαιτούμενη κοινοτική αλληλεγγύη μέχρι τώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αποφεύγουν να το συζητήσουν ή περιορίζονται σε θεωρητικές συζητήσεις. Είναι καιρός όμως να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως είναι ίσως καιρός να υπάρξει συντονισμός των κρατών του Νότου για το ίδιο θέμα.

- Από τη συνάντηση με την επίτροπο Μάλστρομ τι βγήκε;

Η κ. Μάλστρομ είναι φίλη της χώρας μας και πραγματικά θέλει να μας βοηθήσει, ειδικά από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι πλέον η Ελλάδα, παρά την δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, τηρεί τις δεσμεύσεις της. Διαπιστώνω όμως – και μένω κατάπληκτος σε κάποιες περιπτώσεις – ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης στην Ε.Ε. σχετικά με τις ελληνικές δράσεις. Δεν είναι δυνατόν να έχει αλλάξει εδώ και μήνες το καθεστώς αντιμετώπισης των Σύρων μεταναστών, οι οποίοι δεν απελαύνονται, να το γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και να μην το γνωρίζουν στις Βρυξέλλες.

- Με τη Χρυσή Αυγή έχει ανοίξει πολιτική βεντέτα. Βρίσκεστε στο στόχαστρό της ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, με οξείς χαρακτηρισμούς, εσείς απαντάτε σκληρά, μήπως μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό χάνεται το αίτιο του προβλήματος; Η λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα, η οικονομική κρίση; Αν δεν υπήρχαν αυτά προφανώς οι πολιτικοί συσχετισμοί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή θα ήταν διαφορετικοί, όπως και η βάση της συζήτησης…

Το παράδοξο είναι ότι την κατάσταση την οποία περιγράφετε, της έντονης αντιπαράθεσης με τη Χρυσή Αυγή και της στοχοποίησής μου εκ μέρους της, δείχνει να την αγνοεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία, στο βωμό της μικροκομματικής εκμετάλλευσης, προσπαθεί να εμφανίσει ούτε λίγο ούτε πολύ τη Ν.Δ., ως «σύμμαχο» της Χρυσής Αυγής! Δεν πρόκειται απλώς για διαστρέβλωση αλλά για επικίνδυνο για τη δημοκρατία συλλογισμό, καθώς εξισώνει και νομιμοποιεί στη συνείδηση των πολιτών ένα μεγάλο κοινοβουλευτικό κόμμα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας, με ένα κόμμα που αμφισβητεί με τη δράση του το πολίτευμα και την ομαλότητα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή ανοχή. Δεν αφορά βέβαια αυτό τα άτομα που, «ζαλισμένα» από τις συνέπειες της κρίσης ψήφισαν σαν αντίδραση τη Χρυσή Αυγή. Αλλά είναι αλήθεια ότι ως κοινωνία αφήσαμε να μετατραπούν ολόκληρες περιοχές σε γκέτο εξαθλίωσης, ανεχθήκαμε επί αρκετά χρόνια την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και δείξαμε ατολμία στην επιβολή του νόμου. Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει με την εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» και τις επιχειρησιακές δράσεις για περιορισμό της εγκληματικότητας, που έχουν φέρει ήδη αποτελέσματα. Όμως θα χρειαστεί χρόνος και κυρίως θα απαιτηθεί να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση της οικονομίας, προκειμένου να αποδυναμωθούν τα αίτια που ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι το πραγματικό «φάρμακο» απέναντι στο δηλητήριο του νεοναζισμού.

- Είστε υπέρ του να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;

Για να μην υπάρχει παρανόηση, εγώ δεν θεωρώ ότι είναι δόκιμο κόμμα ή κόμματα να αποφαίνονται για το εάν πρέπει να τεθούν εκτός νόμου κάποια άλλα κόμματα. Αυτό που εγώ καταθέτω ως πρόταση στον δημόσιο διάλογο, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, είναι να εξετασθεί η σκοπιμότητα ίδρυσης συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θα έχει ουσιαστική αρμοδιότητα στην ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών και θα έχει τη δυνατότητα να αποκλείει την κάθοδο στις εκλογές, όταν υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις (π.χ. δικαστικές αποφάσεις εις βάρος υποψηφίων βουλευτών του) ότι ένα πολιτικό μόρφωμα απειλεί το δημοκρατικό πολίτευμα.

- Το προωθούμενο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» δεν ενέχει κινδύνους να ποινικοποιήσει σκέψεις, απόψεις, αρθρογραφία στο όνομα της αντιμετώπισης του ρατσισμού; Ποιος θα αποφαίνεται ποια είναι ρατσιστική άποψη και ποια όχι;

Θίγεται ένα τεράστιο ζήτημα. Προσωπικά, κάθε άλλο παρά με βρίσκει αντίθετο η σκλήρυνση της στάσης της Πολιτείας στο ζήτημα της ποινικής αντιμετώπισης των ρατσιστικών φαινομένων. Χρειάζεται προσοχή, όμως, στην εξειδίκευση των προτάσεων και στη χρήση συγκεκριμένων διατυπώσεων, ώστε να μην υπάρξει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι ιδέες δεν μπορεί να ποινικοποιηθούν, όσο αποκρουστικές κι αν είναι. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στον κολασμό συγκεκριμένων πράξεων ή στην παρότρυνση για διάπραξή τους. Ένα άλλο ζήτημα είναι εάν όντως χρειάζεται ένα νέο νομοσχέδιο ή εάν είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπλήρωση του Νόμου 927, που από το 1979 έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βρίσκεται σε ισχύ, με παράλληλη εφαρμογή της επιβαρυντικής περίστασης σε συγκεκριμένα αδικήματα.

- Υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα ρατσισμού στην Ελλάδα ή διογκώνονται οι εντυπώσεις λόγω της πολιτικής κόντρας;

Γενικευμένο πρόβλημα δεν νομίζω ότι υπάρχει. Οι Έλληνες ήταν πάντα φιλόξενοι και κοσμοπολίτες στην αντίληψη. Αλλά υπάρχουν όντως σοβαρά περιστατικά, από μερίδα πολιτών με συγκεκριμένη ιδεολογία ή νοοτροπία, τα οποία είναι καταδικαστέα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με όρους πολιτικής ομοψυχίας και όχι κομματικής αντιπαράθεσης.

- Από τη μία η Χρυσή Αυγή, από την άλλη υπάρχει η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν καταδικάζει ή όχι την ακροαριστερή βία, αν δείχνει ανοχή σε τρομοκρατικές ομάδες κ.λπ. Στηρίζει κατά τη γνώμη σας ο ΣΥΡΙΖΑ τη βία ή όχι;

Θα ήταν υπερβολή να αποδώσω συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ μία πολιτική ανοχής στη βία. Αλλά τι να υποθέσει ο πολίτης όταν μαθαίνει ότι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τους υπόδικους για κακουργήματα για τη δολοφονική επίθεση στις Σκουριές και τους «απάλλαξαν» από τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τους… πολιτικούς κρατούμενους; Και ποιος είναι ο σεβασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κράτος Δικαίου, όταν διατυπώνονται τέτοιες απόψεις και δεν διαχωρίζει η ηγεσία τη θέση της από τους συγκεκριμένους βουλευτές; Αυτή είναι, μάλιστα, η πολλοστή ενέργεια αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης, καθώς έχει προηγηθεί η αμφισβήτηση στην πράξη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

- Στις Σκουριές τι ακριβώς γίνεται; Είναι αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων ή υπάρχει και κάτι άλλο πιο οργανωμένο από πίσω;

Αυθόρμητη αντίδραση με καταδρομικές επιχειρήσεις, με φονικά όπλα και πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει αντιθέτως μία οργανωμένη προσπάθεια από τοπικά μικροσυμφέροντα, τα οποία «αγκάλιασαν» και συγκεκριμένα κόμματα, προκειμένου να τρομοκρατηθούν όσοι έχουν αντίθετη άποψη, όπως και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Για την ιστορία, κατά της εξόρυξης χρυσού τάσσεται και η Χρυσή Αυγή. Αλλά στην περίπτωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να ταυτιστεί μαζί της…

Keywords
λαθρομεταναστευση, χρυση αυγη, καιρος, συριζα, ελλαδα, σαμαρας, key, αεπ, νεα δημοκρατια, συγκεκριμένο, οηε, βρυξέλλες, δραση, εκλογες, ισχύ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, υιοθετηση, χωρες, αεπ, αυγη, βημα, γνωμη, δημοκρατια, εγκληματικοτητα, ηγεσια, θεμα, κοντρα, μαλτα, οηε, ωρα, αυξηση, αλληλεγγυη, βρισκεται, βρυξέλλες, γαγγραινα, γινει, γκετο, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλητηριο, δειχνει, δοθει, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, ευρωπη, ιδεες, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, υπηρχαν, ιδεολογια, κυβερνηση, κομμα, λαθρομεταναστες, μηνες, μορφωμα, νοοτροπια, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, ροες, ρολο, σεβασμος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, σκεψεις, σχεδιο, ισχύ, χρυση, χρονος, εφαρμογη, εμφαση, ενωση, επεισοδια, ερωτησεις, χωρα, key, κωνσταντινου, ομαδες, θελω να, θεματα, βεντετα
Τυχαία Θέματα