Δάσος τα… προβλήματα μπροστά στις φωτιές

Του Ρενάτο Λέκκα, [email protected]

Η έννοια της πρόληψης στη χώρα μας δεν έχει τη δυναμική που θα όφειλε να έχει ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν, μάλιστα, η συζήτηση αφορά δασικές εκτάσεις, που κάθε καλοκαίρι γίνονται παρανάλωμα του πυρός, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αν η διαδικασία της πρόληψης λειτουργούσε σωστά, στη θέση των ευάερων και ευήλιων σπιτιών πάνω στα καμένα θα είχαμε τα δάση μας, που τουρίστες από τα πέρατα της Γης έρχονται στην Ελλάδα

για να θαυμάσουν. Το ζητούμενο είναι η προστασία των ελληνικών δασών να αναδειχθεί ως εθνικό θέμα. Γιατί τέτοιο είναι.

Φέτος, με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, τα πράγματα είναι πιο «μαύρα» από κάθε άλλη χρονιά. Στο ρεπορτάζ του «Π», θα διαπιστώσετε ότι οι μειώσεις κονδυλίων από τις επιχειρήσεις πυροπροστασίας δημιουργούν μία βραδυφλεγή βόμβα που περιμένει την πρώτη σπίθα για να… εκραγεί. «Ανοιξε» για φέτος η αντιπυρική περίοδος και η Πυροσβεστική, που είναι το άλφα και το ωμέγα της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, εμφανίζεται ανοχύρωτη για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Ενα τεράστιο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αυτό της συσσώρευσης μεγάλης καύσιμης ύλης. Φέτος τον χειμώνα λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων πολλές δασικές περιοχές έχουν μετατραπεί σε «προσάναμμα» και αυτό γιατί είναι πυκνή και χαμηλή η βλάστηση, που αν δεν αποψιλωθεί από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», φέτος, πιο νωρίς από ποτέ, αποδεσμεύτηκαν 18,4 εκατ. ευρώ και μοιράστηκαν στους δήμους για να προβούν σε αποψιλώσεις. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Νικόλαος Τσόγκας.

Ενα άλλο «καυτό» ζητούμενο είναι πως δυστυχώς οι προβλέψεις της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπήρξαν φωτιές ακόμα και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, αλλά και το ότι η θερμοκρασία αναμένεται σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να είναι υψηλή, αποτελούν κακούς οιωνούς. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπυράρχου και προέδρου της Ενωσης των Ελλήνων Αξιωματικών της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννη Σταμούλη, στο «Π»: «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι “κακό”, όσον αφορά την πυροσβεστική χρονιά».

Οι προϋπολογισμοί

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 58,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτόν του 2012. Στον πίνακα μπορείτε να διαπιστώσετε την αισθητή μείωση του προϋπολογισμού από το 2009 έως το 2013. Από το 2009 έως και φέτος η μείωση του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 163,7 εκατ. ευρώ. Εκτός από την εμφανή μείωση του προϋπολογισμού, οι πυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι και με άλλου είδους προβλήματα. Ενα από αυτά είναι τα πυροσβεστικά οχήματα. Υπολογίζεται πως πάνω από 1.000 υδροφόρα είναι «γερασμένα». Το κόστος συντήρησης και επισκευής των οχημάτων αυτών είναι μεγάλο. Εντύπωση προκαλεί ότι η Πυροσβεστική έχει να προμηθευτεί ελαστικά από το 2007, χρονιά κατά την οποία είχε προκηρυχθεί και διαγωνισμός και μόλις πέρσι τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την έγκριση πίστωσης 1.500.000 ευρώ για την αγορά τους, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Νικόλαος Τσόγκας.

Τα υδροφόρα

Οσον αφορά τα «γερασμένα» υδροφόρα οχήματα, αλλά και το κατά πόσο αυτά μπορεί να είναι αξιόπιστα, ο κ. Τσόγκας τονίζει στο «Π»: «Τα υδροφόρα οχήματα έχουν στην πλάτη τους έναν χρόνο ακόμα. Ο στόλος, όμως, του Πυροσβεστικού Σώματος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 έχει ανανεωθεί. Ενα πυροσβεστικό όχημα, όταν κουβαλάει εννιά χρόνια στην πλάτη του δεν είναι παλιό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε και παλιά οχήματα. Εχουμε και παλιά οχήματα, αλλά γίνονται ανά τακτά διαστήματα συντηρήσεις και ο στόλος είναι ετοιμοπόλεμος». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το αν θα ανανεωθεί ο στόλος και αν θα αγοραστούν καινούργια οχήματα για την αντικατάσταση παλαιών, ο κ. Τσόγκας δήλωσε τα εξής: «Εχουν απεμπλακεί 65 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ μετά από παρέμβαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη για αγορά υδροφόρων. Από του χρόνου 200 υδροφόρα και περίπου 150 με 170 βοηθητικά θα είναι στη διάθεση του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος. Θα έχουμε στην κατοχή μας περίπου 400 οχήματα καινούργια το 2014».

Για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος συζητήσαμε και με τον κ. Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος δήλωσε στο «Π» ότι πάνω από το 50% των οχημάτων της Πυροσβεστικής είναι «γερασμένα». Συγκεκριμένα, τόνισε: «Τα αυτοκίνητα ‘‘γερνάνε’’ μέρα με τη μέρα και πλέον είναι ‘‘γερασμένα’’. Ακόμα και τα νεότερα, που ανανεώθηκαν το 2004, είναι πλέον παλιά. Το 50% των οχημάτων του σώματος είναι πάνω από 10 χρόνια στην υπηρεσία, ενώ το 6% με 6,5% των οχημάτων είναι πάνω από 30 χρόνων και είναι ακόμα σε λειτουργία. Τα χρησιμοποιούμε ακόμα».

Πυροσβέστες: «Δεν πέφτει το ηθικό μας»

Η μείωση που έχουν υποστεί στα εισοδήματά τους οι πυροσβέστες αγγίζει το 40%. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμα και την καταρράκωση του ηθικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, πολλά είναι και τα επιδόματα που έχουν «κοπεί» λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Νικόλαος Τσόγκας, δηλώνει πως: «Παρά τη μείωση που έχουμε υποστεί στις αποδοχές μας είναι η δουλειά μας τέτοια που όχι δεν θα χτυπηθούμε, αλλά θα δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν πέφτει το ηθικό μας σε καμία περίπτωση. Αν και αρκετές μειώσεις είχαμε κι εμείς, δεν μπορεί να κινδυνεύει ο άνθρωπος και εμείς να σκεφτόμαστε τον τραπεζικό μας λογαριασμό». Τέλος, τονίζει ότι «σε πολλά πυροσβεστικά τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά είναι η φύση της δουλειάς τέτοια, που πρέπει να αντιμετωπιστούν»

Οι εποχιακοί

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις προσλήψεις των εποχιακών υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Σώμα και το πότε αυτές θα γίνουν, ο κ. Τσόγκας δήλωσε: «Θα γίνουν προσλήψεις συνολικά 1.500 ατόμων εποχικών υπαλλήλων οκτάμηνης διάρκειας, πράγμα που έχει υπογράψει και το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Για τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα μάς μίλησε και ο κ. Γιάννης Σταμούλης. Ο κ. Σταμούλης δήλωσε: «Οι φετινές πιστώσεις είναι μειωμένες κατά 25% σε όλα, σε σχέση με πέρσι. Το 1/3 του πυροσβεστικού προσωπικού είναι επιχειρησιακά μη αξιοποιήσιμο. Δεν μπορούν να δουλεύουν αργίες, Κυριακές, υπερωρίες, και να φύγουν αλλού αποστολή. Αυτό σημαίνει ότι το ωράριο εργασίας τους είναι από τις επτά το πρωί έως τις δέκα το βράδυ. Αυτή είναι μία εγκληματική εφεύρεση. Γιατί αντί να έχουμε στο σώμα πυροσβέστες πλήρους απασχόλησης κάναμε υπαλλήλους τους συμβασιούχος πενταετούς υποχρέωσης. Για παράδειγμα, εμένα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορεί να μου πουν “έλα να σβήσεις τη φωτιά στην Πάρνηθα”. Τον πυροσβέστη της πενταετούς διάρκειας, όμως, δεν μπορεί να τον πάρει. Και αυτό το προσωπικό αγγίζει τους 4.000».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμούλης στέλνει μήνυμα προς την πολιτεία, δηλώνοντας πως «αν η πολιτεία δεν κοιτάξει να κάνει τα απολύτως απαραίτητα, θα πληρώσει τα λεφτά σε αποκατάσταση, που την απευχόμαστε όλοι μας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα». Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Τσόγκας είναι ότι «η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος στέλνει το μήνυμα ότι με τη βοήθεια όλων μας η Πυροσβεστική μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και «να πάει πιο γρήγορα στη φωτιά».

••• Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την πρόληψη των πυρκαγιών. Εχοντας ως οδηγό το κακό παρελθόν, ο Αντώνης Σαμαράς, προτού ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος, έδωσε οδηγίες προς ναυτιλλομένους. Προειδοποίησε όλους τους αρμόδιους φορείς και ζήτησε εγρήγορση ακόμα και από τους απλούς πολίτες. «Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και θερμό καλοκαίρι, αλλά και την πιο γόνιμη τουριστική περίοδο. Περιμένουμε περισσότερους από 17 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Ελλάδα για προορισμό τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί φαινόμενα αδράνειας: «Προσωπικά, θα είμαι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσω αδυναμία ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ζητώ από τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, να προστατεύσει το κοινό μας σπίτι», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Keywords
δασος, προβληματα, μπροστα, ολυμπιακοί αγώνες, καλοκαιρι, ελλαδα, σπιθα, προυπολογισμος, σημαίνει, νεότερα, επιδοματα, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, φωτια, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, οικονομικη κριση, αλφα, αυτοκινητα, δουλεια, θεμα, κινα, περιοδος, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, ωμεγα, αγορα, αγωνες, αδρανεια, αδυναμια, ανθρωπος, αργιες, βοηθεια, βομβα, βραδυ, γεγονος, γινονται, δυστυχως, δηλωση, εγρηγορση, ευρω, υπαρχει, ελαστικα, εννοια, επτα, ερχεται, ερχονται, ετων, υπηρεσια, υποθεση, ηθικο, λεφτα, λειτουργια, μηνες, μειωση, μπορειτε, νεότερα, παντα, οχηματων, οχηματα, οχημα, πολιτεια, προσληψεις, πρωι, συγκεκριμενα, συζητηση, σωμα, υψηλη, φυση, αυστηρος, εθνικο, χωρα, πληροφοριες, σημαίνει, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα