Χωρίς τα αρχεία συγγενών του Παπακωνσταντίνου ο υπολογιστής Διώτη

Στα χέρια μελών της προανακριτικής επιτροπής βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης η πραγματογνωμοσύνη των εμπειρογνωμόνων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών ερευνών για το λάπ-τοπ που έχει κατασχεθεί από το ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, το λαπ-τοπ ανήκει στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ο οποίος φαίνεται πως είχε ανοίξει 1.700 από τα 2.062 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ.
Τη πραγματογνωμοσύνη των εμπειρογνωμόνων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών

ερευνών για το λάπτοπ που έχει κατασχεθεί από το ΣΔΟΕ, έλαβαν το βράδυ της Πέμπτης, στα χέρια τους τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής, για τη Λίστα Λαγκάρντ.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, τύπου λαπτοπ, είχε κατασχεθεί από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Σώματος. Σε αυτόν φαίνεται να εμπεριέχονται ίχνη από 1972 ονομασίες από τα 2062 αρχείων της λίστας Λαγκαρντ, σε διάφορες τοποθεσίες του σκληρού δίσκου. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν βρέθηκαν αναφορές στα αρχεία που αφορούν τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πραγματογνωμοσύνη, προκύπτει επίσης η ύπαρξη και 3ου usb. Μάλιστα μεταξύ της πρώτης σύνδεσης στον υπολογιστή και της τελευταίας, μεσολαβεί διάστημα 6 μηνών.

Τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος θα ζητήσει η Προανακριτική Επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιπτώσεις επαναπατρισμού κεφαλαίων. Η Επιτροπή μάλιστα επικεντρώνεται στο διάσημα μεταξύ Οκτώβριο του 2010 και Ιανουαρίου του 2010. Μέλη της επιτροπής υπενθύμιζαν πως τη συγκεκριμένη περίοδο ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ, έδωσε παράταση σε ρύθμιση η οποία αντιμετώπιζε ευνοϊκά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον προκύψει θετική απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, διότι θα στοιχειοθετείται πλέον το αδίκημα της απιστίας, κάτι που δεν εξετάζει η επιτροπή.

Η επιτροπή αποφάσισε χθες να καλέσει για κατάθεση την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, διευθύντρια του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί για κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της επιτροπής θεωρούν πως από τις καταθέσεις μαρτύρων στους οικονομικούς εισαγγελείς προκύπτουν ερωτήματα. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί ένα χρονικό διάστημα για να καταγραφούν και να αποσταλούν στους εισαγγελείς, προκειμένου να κληθούν για συμπληρωματική κατάθεση οι μάρτυρες, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στην επιτροπή σήμερα κατέθεσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Κ. Μποτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μποτόπουλος δήλωσε στους βουλευτές πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να απευθυνθεί στις αντίστοιχες αρχές στην Ιρλανδία και να ζητήσει στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν ή ήταν δικαιούχοι στο fund των 550 εκατ. δολαρίων. Συμπληρώνοντας όμως πως πρόκειται μια χρονοβόρα διαδικασία μιας και τα στοιχεία αφορούν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής, προκειμένου να αποφασισθεί ποια από τις δύο διαδικασίες θα ζητηθεί να ενεργοποιηθεί.

Η Επιτροπή αποφάσισε να μην αναστείλει τις εργασίες της αλλά να μεταβάλει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων της μέχρι να παραλάβει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα