Χειροπέδες σε φτωχοαγγιάνηδες αλλά όχι και στον Ρέστη…

Του Γιάννη Ντάσκα

Η Δικαιοσύνη είναι δυο ή και περισσότερων ταχυτήτων στην Ελλάδα και ένα εξαιρετικά σημαντικό σκάνδαλο αυτής της κατηγορίας θα αποκαλύψουμε στο φύλλο του «Παρασκηνίου» το ερχόμενο Σάββατο.

Όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο Δικαιοσύνης όσα συμβαίνουν στο χώρο των σκανδάλων. Είναι και πρόβλημα νοοτροπίας και σε άλλους κλάδους.

Δικαστήριο βάζει ισόβια σε φτωχό που έβαλε χέρι ως συνεργός σε κρατικό χρήμα αλλά δεν πλούτισε,την ίδια ώρα που βάζει αστείες ποινές σε άτομα με λευκό κολάρο τα οποία βαρύνονται

με τεράστια ποσά.

Στη διαδικασία επίσης οι διαφορές είναι εμφανείς. Στον Άκη Τσοχατζόπουλο φόρεσαν χειροπέδες μέσα στο δικαστήριο και όχι όταν έπρεπε… Στον εντελώς ακίνδυνο για… δυναμικές ενέργειες Λάκη Γαβαλά επίσης φόρεσαν χειροπέδες.

Ο «τραπεζίτης» Βίκτωρ Ρέστης πήγε στην Αστυνομία με τους… φρουρούς του και φυσικά χωρίς χειροπέδες .Βλέπετε δεν είναι υπόθεση 500 ευρώ αλλά 525 εκατομμυρίων ευρώ.

Και στην περίπτωσή του ισχύει το πικρό ανέκδοτο κατά το οποίο εκείνον που πήρε ένα 500ρικο τον λέμε κακοποιό, εκείνο που πήρε 5.000 απατεώνα και εκείνον που πήρε 5 εκατομμύρια και πάνω «Κύριο Επιχειρηματία»…

Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αρμόδια για τους ελέγχους πόθεν έσχες, ο B.Ρέστης κατά τις δηλώσεις των ετών 2008, 2009, 2010 και 2011 δήλωσε συμμετοχή του, σε 6 off shore εταιρείες ανά τον κόσμο, ενώ το 2012 δήλωσε αντιστοίχως συμμετοχή σε 8. Πλην όμως, όπως αναφέρεται και στην εισαγγελική πρόταση, η Αρχή διαθέτει ενδείξεις για συμμετοχή του κ. Ρέστη σε περίπου 251 εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων εξωχώριες με έδρα τη Λιβερία και τις νήσους Μάρσαλ, στοιχεία που ο εφοπλιστής δεν συμπεριέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Ο ίδιος φέρεται να έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται για την σχέση του με τα επίμαχα νομικά πρόσωπα – εξωχώριες εταιρείες κλ.π.-, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν περιουσιακά του στοιχεία.

Την υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης θα κρίνει τις επόμενες ημέρες το δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί αν θα παραπέμψει σε δίκη ή όχι τον εφοπλιστή.

Ο κ. Ρέστης παραμένει από χθες υπό κράτηση, μετά τη σύλληψη του με βάση ένταλμα της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση δανείου 5,8 εκατομμυρίων που χορήγησε η FBB με φερόμενο τελικό αποδέκτη πρώην συνεργάτη του εφοπλιστή, ο οποίος καταζητείται. Για την υπόθεση αυτή ο εφοπλιστής θα απολογηθεί, για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, την Παρασκευή το πρωί.

Να σημειωθεί ότι ο Ρέστης είχε αρχίσει να μπαίνει στο στόχαστρο καιρό και στη συνέχεια έσπευσε να γίνει μεγάλος μέτοχος σε μεγάλα ΜΜΕ ,προφανώς για να δημιουργήσει ασπίδα,κατά πάγια τακτική επιχειρηματιών που κατηγορούνται για μεγάλες κομπίνες.

«Αν μπορέσεις άρπαξε 200 εκατομμύρια, βάλε απο 10 σε 5 μεγάλα ΜΜΕ και θα γίνεις μεγάλος χορηγός και μεγάλος ευπατρίδης» ήταν το δόγμα με το οποίο κινήθηκαν στην πράξη και κινούνται και σήμερα αρκετοί αυτής της κατηγορίας με πρώτες θέσεις στα Μέγαρα και στα Ηρώδεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα