Μπαν Κι Μουν: Η πιθανή χρήση χημικών αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, από τη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία, εάν και εφόσον αποδειχθεί, συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που θα έχει «σοβαρές συνέπειες».

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, και ανεξάρτητα από τις συνθήκες, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας θα έχει σοβαρές συνέπειες γι΄ αυτόν που το διέπραξε», τόνισε.
Νωρίτερα, ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε

από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους ειδικούς του Οργανισμού να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού , με την ελπίδα «να λάβει πολύ σύντομα θετική απάντηση».
Ο Μπαν Κι Μουν αποφάσισε επίσης να στείλει στη Δαμασκό την Ύπατη Εκπρόσωπο για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι.
Στο επίσημο αίτημά του προς τη συριακή κυβέρνηση ζητεί από τη Δαμασκό να δώσει την έγκρισή της στους επιθεωρητές ώστε «να ερευνήσουν γρήγορα το επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της 21ης Αυγούστου», καθώς θεωρεί ότι οι καταγγελίες που έγιναν θα πρέπει «να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας χωρίς καθυστέρηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα