Μπάχαλο στη Βουλή με την επαναγορά ομολόγων

Άγρια κόντρα έλαβε χώρα στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη για τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την επαναγορά ομολόγων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να κατηγορούν την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι παρέχει φορολογική ασυλία στους ομολογιούχους.

Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παναγιώτης Λαφαζάνης,

κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα πως προχωρά σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «πετώντας 50 δισ. ευρώ σαν μαρουλόφυλλα χάριν των τραπεζιτών», για να απευθύνει προς τον υπουργό Οικονομικών μια αιχμηρή ερώτηση : «Αληθεύει πως πάτε να θεσπίσετε αναβαλλόμενο φόρο; Χωρίς τεκμηρίωση και μελέτη, τινάζετε στα ύψη τις τιμές για την επαναγορά των ομολόγων. Σας εκβιάζουν οι τραπεζίτες και τους δίνετε τα πάντα για να συμβάλλουν στην επαναγορά. Υποτίθεται πως η επαναγορά γίνεται για να μειωθεί το χρέος, όχι για να ικανοποιηθούν οι τραπεζίτες για ομόλογα που δεν αξίζουν. Δεν θα καθορίσετε εσείς τις τιμές».

Επιπλέον, και το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», μέσω του βουλευτή του, Νότη Μαριά, ζήτησε να ρυθμιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέροντας επίσης πως «οι τραπεζίτες έχουν ήδη πάρει τα μισά κεφάλαια, θα πάρουν και άλλα 23,5 εκατ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων και δεν έχουν ακόμη έρθει οι όροι».

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τους επενδυτές κινητών αξιών, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Στέφανο Σαμοΐλη, να σημειώνει πως «Μια εταιρεία μπορεί να λάβει άδεια σύστασης στη Μάλτα και να ασκεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, απαλλασσόμενη από φορολογία. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν οι τράπεζες τις εταιρείες διαχείρισης, απολύοντας προσωπικό, και να περιοριστούν απλώς σε αντιπροσώπευση ξένων. Οι ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) μπορούν να επενδύουν πλέον και σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, κάτι που είναι επικίνδυνο για τα ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια».

Η απάντηση επ’ αυτού ήρθε από το βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε πως «Το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές Οδηγίες, που έχουν περάσει ήδη σε επίπεδο συζήτησης από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν είστε ευρωπαϊκά προσανατολισμένοι, τι θα κάνετε; Θα καταψηφίζετε τις Οδηγίες;»

«Οι ΟΣΕΚΑ είναι ένα σύστημα που προάγει τη διαφάνεια και τον έλεγχο, γιατί δεν επιτρέπει τη διακίνηση μαύρου χρήματος- και έχει σύστημα ενημέρωσης των επενδυτών με τρόπο κατανοητό σε όλους, για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Θέση επί του θέματος έλαβε και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είπε πως οι ΟΣΕΚΑ είναι μια μορφή επενδύσεων ιδιαίτερα ελκυστική για την προσέλευση κεφαλαίων στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως η αρχική Οδηγία για τις ΟΣΕΚΑ έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και αυτό που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι ο συντονισμός των εθνικών νο

Keywords
Τυχαία Θέματα