Αύριο το πρωί ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ

Για την άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ θα ανοίξει αύριο το πρωί το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 5ετους ομολόγου, αν και το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τις προσφορές και την ανταπόκριση των αγορών.

Βέβαια, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι την ανταπόκριση αυτή θα τη γνωρίζουμε αύριο το απόγευμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το άνοιγμα προσδιορίζεται με την έναρξη

των συναλλαγών στο Λονδίνο και εξήγησαν ότι δεν μπορεί να κλείσει το βιβλίο πολύ γρήγορα για να προλάβει τους επενδυτές και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Οι πηγές εξηγούν ότι στο κλίμα βοήθησε και η σημερινή ανακοίνωση στοιχείων περί πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο.

Το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικού αποκλεισμού, καθώς και την αισιοδοξία του για τα οφέλη από την έκδοση του ομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι από τη στιγμή της ανακοίνωσής του το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα μειώθηκε 0,35%, από 6,06% που βρισκόταν το πρωί της Τετάρτης, σε 5,85% μετά την ανακοίνωση που έγινε στις 3.18 το μεσημέρι και σε 5,75% μετά από περίπου μία ώρα. «Τα επιτόκια γκρεμίστηκαν και θα γκρεμιστούν και άλλο» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ακόμα, τονίζεται ότι από τη συγκεκριμένη έκδοση προκύπτει άμεσο οικονομικό όφελος 200 εκατ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο, επειδή επηρεάζει όλο το χρέος, καθώς συμπαρασύρει δραστικά προς τα κάτω (υπολογίζεται περίπου κατά 1%-2%) τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια με τα οποία χρηματοδοτείται ως τώρα η χώρα, ελλείψει ομολόγων. Το όφελος υπολογίζεται στο «στοκ» των 15 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που έχει «φορτωθεί» το δημόσιο.

Αλλωστε, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται συνολικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εφόσον αποκτήσει «σημείο αναφοράς» η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου (που δεν την έχει αφού δανείζεται μόνο με έντοκα γραμμάτια), θα μπορέσουν να τιμολογηθούν καλύτερα πλέον και οι ελληνικές τράπεζες που ετοιμάζονται να αντλήσουν κεφάλαια και εκείνες με τη σειρά τους από την αγορά τις επόμενες μέρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείεται να εκδοθεί (σε απροσδιόριστο χρόνο) η έκδοση και 3ετούς ομολόγου. Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά.

Διαβάστε σχετικά:

Βγήκε και επίσημα η Ελλάδα στις αγορές

The post Αύριο το πρωί ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα