Α.Τσίπρας:Η κυβέρνηση δε μπορεί να πάει μακριά

O Aλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών“ τονίζει για άλλη μια φορά πως στις εκλογές δεν έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ίδια η χώρα. Πρόσθεσε ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα έδινε τέλος στην καταστροφή της χώρας. Μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές μπορούν να γίνουν όταν θα  συνδέονται πιο στενά μία κυβέρνηση της αριστεράς και το λαϊκό κίνημα.

Δείτε τη δήλωσε ο πρόεδρος

του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα: 

Κύριε Πρόεδρε, σήμερα και χθες όλη η Ελλάδα βρίσκεται στους δρόμους, αντιδρώντας στο νέο πακέτο…

Η κοινωνία προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την συνοχή της και το μέλλον της, απέναντι σε ένα οικονομικό καθεστώς που της επιβάλλεται με τη βία. Η πολιτική των Μνημονίων είναι ολοκληρωτικά καταστροφική, εξωφρενικά παράλογη και πλήρως αποτυχημένη. Το ομολογούν πια ακόμα και οι ίδιοι που προσπαθούν να την υλοποιήσουν. Ας μην γελιόμαστε. Τα Μνημόνια δεν μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτά ούτε με τους πιο σκληρούς εκβιασμούς.

Όμως το μνημόνιο ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση, αν έρθετε στην εξουσία τι θα καταργήσετε;

Το μνημόνιο θα καταργήσουμε, θέλει κι ερώτημα; Τα Μνημόνια τρώνε τις κυβερνήσεις τους. Ακόμα και ψηφισμένο από μια προβληματική πλειοψηφία, αναντίστοιχη με την βούληση της κοινωνίας, δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί να πάει πολύ μακριά. Σύντομα θα υποχωρήσει από τη λαϊκή οργή. Κάποιοι θα προσπαθήσουν ίσως να φέρουν στη θέση της κάποιο μεταβατικό σχήμα με τεχνοκράτες, μέχρι να υλοποιηθεί η ένωση σε σάρκα μία του μνημονιακού μπλοκ, αλλά όλα αυτά θα αποδειχτούν απονενοημένα διαβήματα ενός σάπιου πολιτικού καθεστώτος που καταρρέει. Η έφοδος του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο δε θα μπορέσει να ανατραπεί. Θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και θα σηματοδοτήσει αλλαγή πορείας στην Ευρώπη.

Έφτασε η ώρα να ζητήσετε εκλογές ή θα επιμείνετε στη θεωρία του «ώριμου φρούτου»  για την οποία σας ασκείται κριτική και από μερίδα συντρόφων σας;

Οι εκλογές είναι μονόδρομος. Ο άλλος δρόμος είναι η κατάργηση της δημοκρατίας. Η Συνταγματική εκτροπή. Η μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους εντός της ευρωζώνης. Δε θα το επιτρέψουμε. Ο λαός θα επιβάλει τη κυριαρχία του. Θα προστατέψει τη δημοκρατία. Αλλιώς η χώρα θα βρεθεί σε μια ατελείωτη έρημο για δεκαετίες

Εννοείτε ότι έχουμε μπει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο;

Ο όρος «Οιονεί προεκλογική περίοδος» περιέγραφε πολιτικές καταστάσεις πριν από την κρίση και τα Μνημόνια. Το λέγαμε όταν θεωρούσαμε δεδομένο ότι το εκλογικά ποσοστά έχουν αλλάξει καθοριστικά σε σχέση με την τελευταία τους καταγραφή. Τώρα δεν έχουν νόημα τέτοια σχήματα. Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού και ανοιχτής εξαπάτησης, που είχε ως στόχο να πειθαρχήσει ο λαός στο Μνημόνιο. Σήμερα καταρρέει μπροστά στην αδυναμία της να σηκώσει το βάρος που η ίδια ανέλαβε. Δεν έχει νόημα να συζητάμε αν η κυβερνητική πολιτική διαθέτει οποιαδήποτε υποστήριξη.

Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε και με ποιούς συμμάχους, κύριε πρόεδρε, αφού

Keywords
Τυχαία Θέματα