Ατελείωτο Ελληνικό Παραμύθι…

Ουδέποτε η Τρόικα ζήτησε άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Αυτός είναι ένας ακόμη ελληνικός μύθος που εξυπηρετεί μόνον τους ευθυνόφοβους πολιτικούς να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να «φορτώσουν» στον «δράκο» της Τρόικας το παραμύθι της λαϊκής τους ευαισθησίας.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης ρωτήθηκε χθες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και απάντησε με εξαιρετική σαφήνεια και αναμφισβήτητη ειλικρίνεια

:

Ερώτηση: «Γιατί η ΕΕ πιέζει για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εν μέσω κρίσης;»

Απάντηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιέζει για άρση της ισχύουσας απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Είναι το γνωστό σήριαλ όπου η Ε.Ε. δαιμονοποιείται και παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ώστε να θολώσει το τοπίο. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η Ελληνική Βουλή έχει ήδη αποφασίσει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι να αποκατασταθεί το συναλλακτικό ήθος και να μην επιβαρύνονται οι συνεπείς δανειολήπτες με τις ζημίες που προκαλούν οι εκ προθέσεως κακοπληρωτές, οι οποίοι επωφελούνται της κρίσης για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια τους στην τράπεζα Α ενώ έχουν υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα Β ή διαθέτουν μεγάλη περιουσία.

Βέβαια υπάρχουν δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους. Αυτοί, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ε.Ε., θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται, πράγμα που είναι απολύτως φυσικό με τις σημερινές δυσχερείς συνθήκες. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα αξιολογηθεί τους προσεχείς μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτως ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητά του. Τα όσα λέγονται ή γράφονται για πιέσεις είναι συνεπώς ανυπόστατα.»

Επομένως: Ποιος πραγματικά θέλει την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών;

Το θέλουν οι τράπεζες; Φυσικά όχι. Δεν υπάρχει τράπεζα που να θέλει –επιπλέον ενός κακού στεγαστικού δανείου- να αναλάβει τη φύλαξη και συντήρηση ενός χαμηλής εμπορικής αξίας ακινήτου το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Οι τράπεζες δεν κάνουν real estate, λεφτά πουλάνε και αγοράζουν…

Μήπως τους πλειστηριασμούς ακινήτων τους θέλουν οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων; Θέλουν δηλαδή στο σημερινό στοκ των 150.000 νεόδμητων απούλητων κατοικιών να προσθέσουν χιλιάδες ακίνητα που ανήκουν σε ταλαιπωρημένους από την κρίση δανειολήπτες;

Προφανώς υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα λαμόγια της αγοράς που στο πρόσφατο παρελθόν πήραν στεγαστικά –και κυρίως επισκευαστικά δάνεια- με ενέχυρο την πρώτη κατοικία τους και τώρα δεν θέλουν να πληρώσουν.Προφανώς υπάρχει το σοβαρό ζήτημα μιας ομαλής προσγείωσης της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.

Μιας αγοράς που πετούσε στα σύννεφα της ανεμελιάς ως κλασσική φούσκα καταλήγοντας σε μια κατάσταση όπου 200.000 ευρώ μόλις αρκούσαν για την αγορά μιας θέσης πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας.

Η άρση της γενικής απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών, στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη. Όχι για όλους αλλά για εκείνους που εκμεταλλεύονται το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για να θησαυρίζουν σε βάρος της κοινωνίας. Η άρση της απαγόρευσης πρέπει να γίνει με συγκεκριμένες -πολύ αυστηρές- συνθήκες και προϋποθέσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν πλήρως την πρώτη κατοικία για τους περισσότερους δανειολήπτες.

Η δαμόκλειος σπάθη των πλειστηριασμών πρέπει να επικρέμεται πάνω από τις περιουσίες 10.000 απατεώνων οι οποίοι απέκτησαν εμπορικές ιδιοκτησίες και εξοχικές κατοικίες χωρίς να νιώσουν την ανάγκη να πληρώσουν.

Ουδέποτε ετέθη ζήτημα να θιγούν δανειολήπτες με πρώτη κατοικία και χαμηλό εισόδημα ή άλλα σοβαρά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανέχεται κάποιον που έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ σε καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση των καταθέσεών του.

Ο ελληνικός μύθος που θέλει τους «κακούς τροϊκανούς» να απαιτούν σκληρά και βάναυσα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων και τους «καλούς λαϊκούς ηγέτες» να αντιστέκονται σθεναρά, καλά κρατεί.

Ένα ατέλειωτο ελληνικό παραμύθι με δράκους και πρίγκιπες που απλώς προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια από τους Έλληνες….


Keywords
Τυχαία Θέματα