Αργεντινή: «Αναπόφευκτο αποτέλεσμα» η κατακόρυφη υποτίμηση του νομίσματος

Ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη υποτίμηση του νομίσματος της Αργεντινής για την οποία οι αναλυτές αναφέρουν πως είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός μη βιώσιμου μίγματος νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

Σε έκθεσή τους με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2014, τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης γίνεται πλέον «πραγματικός», πρωτίστως για την οικονομία της Βραζιλίας, και εξελίσσεται σε ενδεχόμενο που συγκεντρώνει ολοένα περισσότερες πιθανότητες.

Όπως αναφέρει το capital.gr, τις προηγούμενες

ημέρες το αργεντίνικο πέσο υποχώρησε σχεδόν 20%, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αποφάσισε να απέχει από κινήσεις που μέχρι σήμερα επέτρεπαν έναν βαθμό ελέγχου στη διακύμανση του νομίσματος (crawling peg). Το κίνητρο της κυβέρνησης της Αργεντινής για υποτίμηση του νομίσματος στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι σαφές, σχολιάζει η Nomura, όπως επίσης δεν είναι σαφές αν πρόκειται για μία “one-off” υποτίμηση -ώστε να συνεχιστεί στα νέα χαμηλότερα επίπεδα η πολιτική crawling peg- ή αν πρόκειται για μία μη ανακοινωμένη κίνηση προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της διακύμανσης του πέσο.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί να εφαρμοστούν πιο «σφιχτές» νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε να συγκρατηθεί η ισοτιμία και να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας. Στην πρώτη περίπτωση, αντίθετα, θα πρόκειται για μία ακόμα κίνηση, αλλά ακόμα πιο αναποτελεσματική αυτή τη φορά, αποκατάστασης της σταθερότητας της οικονομίας (που πιθανότατα θα συνεχίσει και την μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων).

Το βασικό πρόβλημα της Αργεντινής είναι δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση της Cristina Kirchner επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την ονομαστική αξία του νομίσματος και τους ελέγχους επί των τιμών ως μέσο περιορισμού του πληθωρισμού. Όμως η άνοδος της ισοτιμίας, ήτοι η υποτίμηση του πέσο, οδήγησε σε ένα αυξανόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και σε σταθερή υποχώρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας «ανεπίσημης» αγοράς συναλλάγματος όπου η πλεονάζουσα προσφορά σε πέσο χρησιμοποιείται για την αγορά αμερικανικών δολαρίων, σε ισοτιμίες που ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την διακύμανση του λόγου της προσφοράς χρήματος προς το ύψος των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Στο βαθμό που η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων απειλεί την «ανεξαρτησία» του σημερινού καθεστώτος από τις διεθνείς αγορές, μπορεί να γίνει κατανοητή η μετατόπιση προς ένα καθεστώς μεγαλύτερης συναλλαγματικής ευελιξίας, με στόχο να προστατευθούν αυτά τα αποθέματα, σχολιάζει η Nomura. Το σύστημα της Αργεντινής ήταν ασταθές και μη βιώσιμο, και επιρρεπές σε καταστάσεις πανικού, ενώ οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί «κερδοσκοπικής επίθεσης» από μεγάλο ξένο ενεργειακό όμιλο αποτελούν απλά μια πολιτική προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή η υποτίμηση δεν συνοδευτεί από μέτρα σύσφιξης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, τότε η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι τέτοια που θα ακυρώσει οτιδήποτε θετικό θα μπορούσε να προκύψει από την υποτίμηση του νομίσματος. Πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Cristina Kirchner δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εφαρμόσει αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας. Είναι πιθανό, εκτιμά η Nomura, ότι η Πρόεδρος της Αργεντινής θα αποφασίσει να παραιτηθεί (κάτι όχι ασυνήθιστο στην πολιτική σκηνή της χώρας) και να επιταχυνθεί έτσι η διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Όλα αυτά δείχνουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι ένα αναπόσπαστο συστατικό της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Τα γεγονότα δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την περιοχή, ειδικά στη Βραζιλία. Και αυτό διότι η Αργεντινή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Με δεδομένο ότι σε όρους πραγματικής ισοτιμίας το νόμισμα της Αργεντινής από τα μέσα του 2011 ενισχύεται πολύ περισσότερο από το βραζιλιάνικο ρεάλ, και με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βραζιλίας διογκώνεται, είναι πολύ πιθανό το βραζιλιάνικο νόμισμα να «συγχρονιστεί» σε κάποιο βαθμό με την πτώση του πέσο.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, που δεν υπήρχε σε κανένα σημείο του πτωτικού κύκλου των αναδυόμενων αγορών ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, πλέον έχει εξελιχθεί σε πραγματικό κίνδυνο. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα χρειαστεί σύντομα να επανεξετάσει τη «χαλαρή» νομισματική της πολιτική, καθώς είναι πολύ πιθανό η κρίση στην Αργεντινή να επιδεινωθεί.

The post Αργεντινή: «Αναπόφευκτο αποτέλεσμα» η κατακόρυφη υποτίμηση του νομίσματος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα