Αποζημίωση με καθυστέρηση 28 ετών για δεσμευμένο ακίνητο

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ένας πολίτης θα αποζημιωθεί για ακίνητο που του είχε δεσμεύσει ο δήμος. Κάτι για το οποίο χρειάστηκε να περάσουν 28 χρόνια και να παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Το 2009 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κατήγγειλε στην ανεξάρτητη αρχή πως ο πρώην δήμος Άνω Λιοσίων, που είναι πλέον δήμος Φυλής, είχε δεσμεύσει το ακίνητο από το 1985 με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως, αλλά δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση και στην καταβολή αποζημίωσης.

Το άρθρο 17 του Συντάγματος προβλέπει τη δυνατότητα στέρησης της ιδιοκτησίας για λόγους δημόσιας ωφέλειας,

μόνο εφόσον έχει αποζημιωθεί πλήρως ο ιδιοκτήτης, ενώ σύμφωνα με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις δεν επιτρέπεται να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε πως η πολυετής δέσμευση του συγκεκριμένου ακινήτου δίχως την καταβολή αποζημίωσης σε χρήμα – ή με την παραχώρηση άλλου ακινήτου ίσης αξίας – συνιστά αποδυνάμωση της ιδιοκτησίας.

Η ανεξάρτητη αρχή συχνά γίνεται αποδέκτης ανάλογων αναφορών για τον συγκεκριμένο δήμο, αλλά παρά τις ενέργειές της το πάγιο επιχείρημα που προβαλλόταν ήταν η αδυναμία καταβολής των οφειλόμενων αποζημιώσεων.

Μάλιστα, καθώς δεν υπήρχε καμία ουσιαστική γραπτή ανταπόκριση από το δήμο τα 3,5 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τον Ιούλιο του 2012 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ζητήσει από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κινήσει διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου της δημοτικής αρχής.

Με τη σειρά του εκείνος επεσήμανε πως η πολυετής δέσμευση του ακινήτου χωρίς αποζημίωση δεν είναι νόμιμη, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή οφείλει να συνεργάζεται με την ανεξάρτητη αρχή, καθώς το αντίθετο συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παράβασης καθήκοντος.

Μετά από όλα αυτά, ο δήμος Φυλής ενημέρωσε εγγράφως το Συνήγορο του Πολίτη πως εγκρίθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η καταβολή αποζημίωσης ύψους 22.097,60 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα