Απλές αλήθειες για το Ελληνικό

Τα 6,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό, δεν πωλούνται. Δίδονται Αντιπαροχή.

Οι παλιοί της αγοράς ακινήτων θυμούνται πολύ καλά τι σημαίνει ο θεσμός της Αντιπαροχής. Ο αγοραστής των μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.» επί της ουσίας «αγοράζει το δικαίωμα να επενδύσει» επιπλέον 6-7 δις Ευρώ, σε πρώτη φάση και πολύ περισσότερα αργότερα,

στο μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης της Ευρώπης και κατόπιν να μοιραστεί τα κέρδη από την αξιοποίηση του έργου με το Ελληνικό Δημόσιο σε σχέση 70% -30%.

Ουδείς αμφισβητεί ότι πρόκειται για οικόπεδο – φιλέτο. Κυριολεκτικά

Η -αναξιοποίητη εδώ και 15 χρόνια- περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, τόσο από άποψη μεγέθους της ελεύθερης διαθέσιμης έκτασης, όσο και λόγω της εγγύτητάς της με το κέντρο των Αθηνών, αποτελεί ένα εξαιρετικά προνομιακό αλλά και σπάνιο περιουσιακό στοιχείο που δύσκολα, πλέον, συναντά κανείς στα μητροπολιτικά κέντρα του ανεπτυγμένου κόσμου.

Το Ελληνικό έχει μέγεθος που αντιστοιχεί δύο φορές στο μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης. Ακόμη και αν εκτελεστεί το οικοδομικό σχέδιο στο σύνολό του, το πάρκο που θα συνεχίσει να υπάρχει στην περιοχή του Ελληνικού, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το γιγαντιαίο Central Park της Νέας Υόρκης των 13 εκατομμυρίων κατοίκων…

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κράτος στον πλανήτη, που θα τολμούσε να δεσμεύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό επενδυτικών κεφαλαίων για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα έργο τόσο υψηλού επενδυτικού κινδύνου. Μόνο το κόστος ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών (δίκτυα, δρόμοι, πάρκα, υπογειοποίηση λεωφόρου κλπ) θα ξεπεράσει για τον ανάδοχο το 1 δις Ευρώ.

Για το σύνολο του έργου υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν σε βάθος χρόνου περίπου 10 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3 δισ. ευρώ αφορούν σε δευτερογενείς δαπάνες.

Η Lamda Development είναι ο μοναδικός διεκδικητής στον διαγωνισμό που κρατά 2 χρόνια. Για να ανταποκριθεί στο βαρύ χρηματοοικονομικό κόστος η Lamda έπρεπε να συμμαχήσει με την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, με τον κινέζικο όμιλο Fosun Group, καθώς και με ευρωπαϊκά κεφάλαια που συνδέονται μετοχικά με την μητρική εταιρεία της εισηγμένης.

Αποτελεί πάγια πρακτική του ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα όταν ο διαγωνισμός καταλήγει σ’ έναν διεκδικητή, να ζητά βελτίωση του τιμήματος.

Η… διαρροή πληροφοριών όσον αφορά το ύψος της αρχικής προσφορά αλλά και την εκτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή αποτελεί επίσης… παράδοση που συνήθως διαψεύδεται από την τελική εξέλιξη των γεγονότων…

The post Απλές αλήθειες για το Ελληνικό appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα