ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ: Τον προσκύνησαν και… Πρόεδροι της Δημοκρατίας!

Του Άρη Σπίνου

Η απόπειρα να καταγράψει κανείς τον βίο και την πολιτεία του «πολυτάλαντου» και πολυσχιδούς πρώην προέδρου του «Ερυθρού Σταυρού» και αφεντικού του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν», Αντρέα Μαρτίνη, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Από τη μια μεριά οι δικογραφίες σε βαθμό κακουργήματος που έχουν σχηματιστεί εις βάρος του από διάφορες καταγγελίες και από την άλλη οι εκατοντάδες διαθήκες αμύθητης περιουσίας και κληροδοτημάτων που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής του πλέον σιτιζόμενου από κρατικά κονδύλια σωματείου «Ερυθρός Σταυρός», αναγκάζουν τον οποιονδήποτε προσπαθήσει

να συγγράψει κάτι τέτοιο, έστω και με τον πιο καλοπροαίρετο τρόπο, να «βουτήξει» σε όλα αυτά. Το τελευταίο «χαστούκι» που δόθηκε στον Αντρέα Μαρτίνη, το οποίο ήταν και το καθοριστικό για την αποπομπή του από την ηγεσία του «Ερυθρού Σταυρού», δόθηκε από τον επικεφαλής της διεθνούς Ομοσπονδίας του «Ερυθρού Σταυρού» Γκεόργκι Άψμπουργκ, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες την Αθήνα προκειμένου να κάνει οικονομική αυτοψία στο ελληνικό παράρτημα.
Οι καταγγελίες που είχαν φτάσει στην κεντρική διοίκηση στη Γενεύη ήταν καταιγιστικές, αφού μιλούσαν για χρέος μαύρης τρύπας 240 εκατ. ευρώ. «Για όσο παραμένει πρόεδρος του ‘‘Ερυθρού Σταυρού’’ ο κ. Μαρτίνης, εμείς διακόπτουμε κάθε επικοινωνία μαζί του». Αυτά ήταν τα λόγια του απεσταλμένου της Ομοσπονδίας, εγγονού του τελευταίου αυτοκράτορα της αυστροουγγαρίας. Η τετραμελής αντιπροσωπεία που έφτασε στην Ελλάδα αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα, αφού καταρχήν ο ίδιος ο Αντρέας Μαρτίνης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους! Την ίδια άρνηση, όμως, επέδειξαν και κρατικές αρχές, που –όπως ισχυρίστηκαν τα μέλη της αντιπροσωπείας– είχαν ενημερωθεί για τη στάση που θα κρατήσουν από τον Μαρτίνη!
Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 27 τα συμπεράσματα που βγήκαν, πριν πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για τη Γενεύη, ήταν αρκετά ώστε να απειλήσουν με οριστική διαγραφή του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» από τα μητρώα της Διεθνούς Ομοσπονδίας εξαιτίας της εξαιρετικά μεγάλης κακοδιαχείρισης που έγινε αντιληπτή ακόμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.

Χλιδή, κότερα και μεγάλη ζωή για τον πρόεδρο του… εράνου εις το όνομα των φτωχών
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το άστρο του άλλοτε παντοδύναμου και μέσα σ’ όλα τα «κόλπα» Αντρέα Μαρτίνη ήδη σβήνει σιγά σιγά. Με προσβάσεις παντού, δεκαετίες τώρα, ο πανίσχυρος Μαρτίνης έλυνε και έδενε λειτουργώντας σχεδόν ανεξέλεγκτα, αφού κανένας δεν τολμούσε να τον αγγίξει. Φρόντιζε πάντα στο διοικητικό συμβούλιο του μεγαλύτερου σωματείου με την αμύθητη περιουσία, του «Ερυθρού Σταυρού», να τοποθετεί μέλη που το εκτόπισμα του ονόματός τους να του παρείχε την ασυλία που επεδίωκε.
Η σύζυγος του άλλοτε κραταιού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, αρεοπαγίτες και εισαγγελείς ήταν μόνο μερικά από τα ονόματα που κοσμούσαν το δελτίο Τύπου κάθε φορά που γίνονταν αρχαιρεσίες σε «στημένες» γενικές συνελεύσεις με πλαστά πληρεξούσια, όπως αναφέρεται σε καταγγελίες. Ήδη, μαζί με τον Μαρτίνη 22 ακόμη μέλη τ

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα