Αναβαθμίζει την Ελλάδα η Moody’s

Συνάντηση με στελέχη του οίκου αξιολόγησης Moody’s είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η ενημέρωση που έγινε προοιωνίζει την επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων της Moody’s για την πορεία του ΑΕΠ και τη δημοσιονομική κατάσταση

της χώρας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα.

Άλλωστε, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να «επιστρατεύσει» την εκτίμηση ότι «τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας γίνονται πλέον εμφανή», στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, ο οποίος αρχίζει αύριο Κυριακή, προκειμένου να αποφύγει τον «σκόπελο» των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σε συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, του συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έγινε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για τα άτομα, που θα μπουν στο καθεστώς της κινητικότητας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει επέλθει πλέον συμφωνία σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των 12.500 ατόμων.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια: Έως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων).

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).

Το «καυτό» θέμα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα